©  BELGAIMAGE

Beurswaakhond brengt modegroep FNG voor het gerecht: “Mogelijk inbreuk inzake marktmanipulatie”

De beurswaakhond FSMA breidt het onderzoek naar de Mechelse modegroep FNG uit en maakt het dossier bovendien over aan het gerecht. Dat maakte de FSMA woensdagnamiddag bekend.

LEES OOK. FNG krijgt tot 5 oktober bescherming, vakbonden ongerust: “Personeel heeft genoeg van constante stoelendans”

“Vorig jaar startte de FSMA een onderzoek met betrekking tot aanwijzingen van mogelijke marktmanipulatie onder het bewind van het vorige management van FNG. Op basis van dat onderzoek besliste het directiecomité een dossier over te maken aan de auditeur wegens een mogelijke inbreuk inzake marktmanipulatie”, luidt het in een persbericht.

Onder marktmanipulatie wordt onder meer verstaan de verspreiding van informatie waardoor de koers van een financieel instrument (aandelen, obligaties...) op een abnormaal of kunstmatig niveau wordt gebracht. Het voormalig management rond Dieter Penninckx wordt er dus van verdacht de aandelenkoers van FNG gemanipuleerd te hebben door de markt onjuist te informeren.

De FSMA kreeg extra aanwijzingen dat de vroegere bedrijfstop de markt onjuist informeerde op basis van de publicatie van de jaarcijfers van FNG. De groep maakte daarbij een verlies van circa 300 miljoen euro bekend.

“Uit verder onderzoek, onder meer van de financiële informatie verstrekt door FNG, is recent gebleken dat het dossier een aantal nieuwe aanwijzingen van inbreuken bevat die eveneens bezwarend kunnen zijn voor het voormalige management van FNG”, stelt de beurswaakhond. “Daarom heeft het directiecomité van de FSMA de auditeur gelast het onderzoek naar feiten uit het verleden uit te breiden met deze nieuwe elementen. Het directiecomité heeft eveneens beslist het dossier over te maken aan de gerechtelijke autoriteiten.”

De zet van de beurswaakhond komt op een cruciaal moment nu het bedrijf met schuldeisers en banken tot een akkoord probeert te komen. De FSMA zelf gaat door met zijn onderzoek en breidt het zelfs uit, maar ook het gerecht kan nu een onderzoek opstarten. Dat onderzoek zal ook moeten aantonen wie wat wist.

Het parket Antwerpen laat woensdagavond weten het dossier ontvangen te hebben. “We zullen de stukken bestuderen in een nieuw geopend opsporingsonderzoek”, zegt het parket.

Pascal Dendooven

Nu in het nieuws