©  BELGA

OVERZICHT. Dit betaalt u voor Belgisch voetbal op Eleven Sports, dat uitpakt met een mobiele studio voor “XXL-wedstrijden”

Nadat de leden van de Pro League het eens raakten over het format en nieuwe uitzenduren van het aankomende seizoen, presenteerde Eleven Sports woensdagmiddag haar plan om het Belgische voetbal op de buis te brengen. Het pakt onder andere uit met een mobiele studio.

Ludo Vandewalle, Vincent Van Genechten

Zoals dinsdag al bekend werd, zullen vanaf komend seizoen in 1A geen overlappende wedstrijden meer zijn in het kader van het nieuwe mediacontract met Eleven Sports. Dat brengt nieuwe aftrapuren met zich mee. Voortaan wordt er op vrijdag om 20u45, zaterdag om 16u15, 18u30 en 20u45 en zondag om 13u30, 16u00, 18u15 en 20u45 gevoetbald. Dat wil zeggen dat het zwaartepunt van de speeldag naar zondag verschuift, terwijl op zaterdag nog maar drie wedstrijden gespeeld zullen worden.

Eleven Sports gaf daarbij woensdag mee dat de “topwedstrijden” voorzien worden voor vrijdagavond, zondag om 13u30 en zondag om 18u15. “Er komen zes kanalen”, aldus CEO Guillaume Collard. “Eentje zal 24 uur en zeven dagen op zeven voetbal uitzenden. Elke week komen er nieuwe programma’s bovenop de voetbalwedstrijden. Lokale nieuwsprogramma’s. Overal wordt de Pro League in betrokken. MediaPro doet de productie. Die doen dat ook al in vijftien landen.”

Eleven Sports heeft vier verschillende formules voorzien om een wedstrijd uit te zenden:

M: commentator

L: commentator + co-commentator

XL: commentator + co-commentator + mobiele journalist (interviews langs de lijn)

XXL: commentator + co-commentator + mobiele journalist + mobiele studio

Die mobiele studio is een vernieuwing en zal aan de grote ingang van het stadion geposteerd worden. Zo kunnen er voor en na de wedstrijd supporters worden geïnterviewd, maar ook bestuursleden van de betrokken clubs. Een bijkomende verandering daarbij is dat er in de studio niet langer uiteenzettingen worden gedaan voor en na een match. Extra Time blijft wel bestaan.

En wat gaat dat u allemaal kosten? Ofwel 14,99 euro per maand of 149 euro per jaar om al het voetbal te zien. Ofwel 10,99 euro per maand of 109 euro per jaar om alleen Belgische voetbalwedstrijden te zien. Ofwel 9,99 euro per maand of 99 euro per jaar om alleen het buitenlands voetbal (Italië, Spanje en Duitsland) te zien.

Team van Eleven

Eleven Sports stelde ook zijn team van commentatoren en analisten voor die volgend seizoen de Jupiler Pro League zullen volgen. Aan Vlaamse zijde krijgt commentator Filip Joos het gezelschap van analisten Gunther Van Handenhoven en Gilles De Bilde. Aan Franstalige zijde zijn Philippe Albert, Alexandre Teklak en Nordin Jbari de grote namen.

De komende weken zullen nog enkele nieuwe namen gelost worden. “Enkele contracten zijn al afgerond, sommige ‘transfers’ zitten nog in de pijplijn. De komende dagen weken zullen we jullie zeker nog nieuwe, en grote, namen kunnen voorstellen als deel van ons team”, verzekerde Jan Mosselmans, Head of Content bij Eleven Sports. De namen van VRT-gezichten Peter Vandenbempt en Aster Nzeyimana circuleren alvast.

Filip Joos, bekend van zijn commentaar bij de VRT en Telenet, gaf aan “met het enthousiasme van de naïviteit” te starten aan het project bij Eleven Sports. “Die naïviteit heb je bij het begin van elke wedstrijd nodig. Dat is de basis. Die heb ik en wil ik altijd houden. En dat kan zeker in België. We hebben met de Jupiler Pro League een sterk kampioenschap, met veel competitiviteit.”

Gunther Van Handenhoven zal zijn tv-werk na zijn ontslag eind vorig jaar als teammanager bij Anderlecht hervatten. “Ik heb mijn werk als analist even opzijgezet om bij Anderlecht te werken. Maar ik keer met plezier terug. Ik onthoud de vele positieve ervaringen uit het verleden. Ik denk dat spelers aan mij als ex-speler altijd iets meer kwijt willen. Ik ken de meeste jongens ook. Ik kijk ernaar uit.”

Ook Gilles De Bilde blijft als analist aan boord bij Eleven. “De voorbije jaren heb ik voor deze zender vooral het buitenlands voetbal gevolgd. Daar komt nu het Belgisch voetbal bij. Dit is voor mij een logische voortzetting van hetgeen ik al enkele jaren doe.”

 ©  Photo News

‘Home of Belgian Football’

Eleven Sports en de Pro League willen met hun partnership voor de komende vijf jaar inzetten op fanbeleving. “De fans moeten centraal komen te staan”, klonk het in koor.

“Dit is een historische dag voor Belgisch voetbal en Eleven Sports”, begon Guillaume Collard, de managing director van Eleven Sports. “We begrijpen dat het een moeilijke keuze was voor de clubs. Het was kiezen tussen de historische partners en een nieuwe partner. Ze kozen uiteindelijk voor de exclusiviteit en revolutie van Eleven Sports. We bedanken de clubs en Pro League voor het vertrouwen. We bestaan nog maar vijf jaar en ons doel was altijd de grootste sportzender in het land worden. We willen er als zender zijn voor de fans, dagelijks. 750.000 gezinnen kunnen ons elke dag bekijken.”

“Fans en clubs moeten elkaar kunnen terugvinden. We gaan inzetten op verschillende schermen en platformen en op sociale media. Het is de bedoeling onze visibiliteit te maximaliseren. We lanceren drie nieuwe kanalen in beide landstalen, zes kanalen dus in totaal. De Pro League en Eleven Sports integreren daarin qua branding. ‘Fan engagement’ is ons stokpaardje.”

De Pro League toonde zich woensdag ook eens te meer tevreden met het nieuwe partnership met Eleven Sports. “Je kan nooit weten hoe het competitieformat de komende jaren nog zal veranderen of dat er opnieuw een pandemie opsteekt, maar met Eleven Sports hebben we een stabiele partner voor vijf jaar”, legde Pierre François, CEO van de Pro League, uit. “Eleven Sports is niet enkel een partner van de Pro League, maar ook van de clubs. Het zal niet per se ons scherm worden, maar het zal ons wel mogelijk maken makkelijk te communiceren met onze fans. Eleven staat voor een nieuwe insteek, met aandacht voor het vrouwenvoetbal en de jongeren. Ik ben er zeker van dat de fans er zich in zullen vinden.”

Leander Monbaliu, Chief Business Officer van de Pro League, trad zijn CEO bij. “Het contract met Eleven is een unicum. Het is het eerste mediacontract voor vijf jaar. En het is ook lang geleden dat we werkten met één unieke partner. We willen stappen zetten als organisatie, innoveren en natuurlijk inzetten op fanbeleving. De fans moeten centraal staan. We willen dat in de verf zetten met onze nieuwe branding.”

LEES OOK. Iedereen moet wijken voor voetbal op tv: amateurclubs en fans boos om nieuwe matchuren in Jupiler Pro League

 ©  BELGA

Voetbal Vlaanderen ontevreden over maximaal gespreide matchuren

Voetbal Vlaanderen is niet te spreken over de tijdslots die Eleven Sports en de Pro League zijn overeengekomen voor de competitiewedstrijden in 1A. Voorzitter Marc Van Craen hekelt het gebrek aan overleg en solidariteit met het amateurvoetbal. “We eisen een financiële tegemoetkoming.”

Drie jaar geleden, bij de lancering van Voetbal Vlaanderen, sprak toenmalig voorzitter Gilbert Timmermans de ambitie uit om zondagnamiddag voor het amateurvoetbal te blokkeren. Geen wedstrijden van de Jupiler Pro League meer tussen 14u00 en 18u00, zodat er opnieuw ruimte was voor de voetbalfanaten om naar amateur- en jeugdwedstrijden te gaan op zondagnamiddag en ze geen matchen van hun favoriete profclub moesten missen. Vorig jaar herhaalde Voetbal Vlaanderen die wens in een open brief.

Maar in het nieuwe mediacontract houden Eleven Sports en de Pro League geen rekening met de verzuchtingen van het amateurvoetbal. Er werd op zaterdag- en zondagnamiddag zelfs een extra tijdslot voorzien, zodat er geen overlapping meer is tussen de 1A-wedstrijden. Volgend seizoen kan de voetbalsupporter elke wedstrijd dus live volgen op de buis. “Het omgekeerde van waar we al een tijdje voor ijveren, gebeurt dus. De solidariteit is ver te zoeken. Hierover is ook geen overleg gepleegd met het amateurvoetbal. Deze beslissing is een slag in ons gezicht”, reageert een ontgoochelde Van Craen. “We moeten nu behalve met het wielrennen en andere sporten dus ook concurreren binnen de eigen sport. Dat is een pijnlijke vaststelling.”

Van Craen hoopt op een financiële compensatie van de Pro League. “Ook onze clubs hebben het moeilijk door de coronacrisis. Maar wij tellen blijkbaar niet mee. De beslissing van Eleven Sports en de Pro League betekent minder supporters op het amateurveld, en dus minder inkomsten. Amateurclubs leven namelijk voor een groot deel van de kantineverkoop”, zegt de voorzitter van Voetbal Vlaanderen. “Het is tijd dat we op onze strepen gaan staan en hopen dat het overleg met de Pro League wat oplevert.”

Meer voetbalnieuws