©  BELGA

Raad van bestuur is gestemd: Sven Jaecques (Antwerp) haalt het, Walter Damen (Beerschot) niet

De Pro League hield na een turbulent seizoen dinsdag zijn laatste Algemene Vergadering voor het zomerreces. Er moesten nog een aantal belangrijke onderwerpen afgeklopt worden, zoals de modaliteiten van het tv-contract met Eleven Sports. Maar er heerste ook opnieuw verkiezingskoorts binnen de Pro League. Slechts zeven van de twaalf kandidaten voor een zitje in de raad van bestuur haalden een meerderheid.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. 12 kandidaten voor 8 plaatsen: verkiezing raad van bestuur van de Pro League vandaag belooft spannendste in jaren te worden

De verkiezing voor de raad van bestuur van de Pro League beloofde een van de spannendste in jaren te worden. Twaalf clubleiders - en niet van de minsten - waren kandidaat voor acht beschikbare mandaten. Uiteindelijk raakten er maar zeven aan de benodigde 50 procent: Michel Louwagie (AA Gent), Mehdi Bayat (Charleroi), Sven Jaecques (Antwerp), Alexandre Grosjean (Standard), Karel Van Eetvelt (Anderlecht), Eddy Cordier (Zulte Waregem) en Ronny Verhelst (KV Kortrijk).

Haalden het dus niet: Paul Allaerts (Moeskroen), David Meekers (STVV), Vincent Goemaere (Cercle Brugge), Peter Willems (Oud-Heverlee Leuven) en Walter Damen (Beerschot).

 

 ©  Olivier Matthys

Op het einde van de vergadering nam club-manager Vincent Mannaert het woord. Hij deed afstand van zijn plek in de raad van bestuur omdat hij het niet meer eens is met de manier van werken binnen de Pro League. Hij riep op tot een grondige hervorming van de belangenvereniging. Waarom voorzitter Peter Croonen hem vroeg om de huidige ploeg een jaar de tijd te geven om de denkoefening te maken.

Het voorstel van Cercle om volgend seizoen met achttien en (mini-)play-offs te spelen, haalde geen vereiste meerderheid. Als ook het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) het licht op groen zet, telt 1A volgend seizoen zestien ploegen en spelen OHL en Beerschot op 2 augustus de promotiefinale.

Tv-contract

Daarnaast werden het nieuwe tv-contract van Eleven Sports en de modaliteiten daarvan uitvoerig besproken. Er moest onder meer nog vastgelegd worden welke tijdsloten voor de wedstrijden vrijgemaakt kunnen worden.

 

“De Algemene Vergadering nam kennis van de vernieuwde timeslots voor de wedstrijden van de Jupiler Pro League en 1B vanaf komend seizoen”, klinkt het in een persbericht. “Een extra tijdslot op zaterdag (16u15) en zondag (13u30) in de Jupiler Pro League zorgen ervoor dat voortaan de wedstrijden uit de hoogste klasse elk op een ander tijdstip gespeeld worden. Twee extra namiddagslots zullen ook toelaten om van ons voetbal nog meer een familiegebeuren te maken.”

Elk duel start voortaan dus op een verschillend uur. Met als gevolg dat er zondag vier matchen zullen plaatsvinden, waarvan de laatste aanvat om 20u30. Uit een enquête van de overkoepelende supportersvereniging Belgian Supporters bleek echter dat de voetbalfan daar niet meteen voor staat te springen.

Waasland-Beveren?

Ook het geschil met Waasland-Beveren en de procedures die door andere clubs werden in gang gezet tegen de Pro League, staan hoog op de agenda. Vorige week besliste de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) om geen voorlopige maatregel te nemen, waardoor de Waaslanders volgend seizoen in 1B uitkomen. De beslissingen genomen op de Algemene Vergadering van 15 mei lijken dus stand te houden, waardoor de degradatie van Waasland-Beveren ook nagenoeg een feit is. Sowieso moet dinsdag de knoop over het format van volgend seizoen doorgehakt worden, want woensdag lanceert Eleven Sports zijn plannen voor het Belgisch voetbal en de kalender voor het seizoen 2020-2021.

Mehdi Bayat (Charleroi) 

Mehdi Bayat (Charleroi) ©  Olivier Matthys

Peter Croonen (links, Genk) en Peter Willems (OHL)

Peter Croonen (links, Genk) en Peter Willems (OHL) ©  Olivier Matthys

Vincent Mannaert (Club Brugge) 

Vincent Mannaert (Club Brugge) ©  Olivier Matthys

Michel Louwagie (AA Gent) 

Michel Louwagie (AA Gent) ©  Olivier Matthys

Olivier Swolfs (Waasland-Beveren) 

Olivier Swolfs (Waasland-Beveren) ©  Olivier Matthys

Philippe Bormans (Union) 

Philippe Bormans (Union) ©  Olivier Matthys

Pierre François, CEO van de Pro League. 

Pierre François, CEO van de Pro League. ©  Olivier Matthys

Vincent Goemaere (Cercle Brugge)

Vincent Goemaere (Cercle Brugge) ©  Olivier Matthys

Harm van Veldhoven (links, Lommel) en Eddy Cordier (Zulte Waregem)  

Harm van Veldhoven (links, Lommel) en Eddy Cordier (Zulte Waregem)  ©  Olivier Matthys

David Meekers (STVV). 

David Meekers (STVV). ©  Olivier Matthys

Licentiemanager Nils Van Branteghem (links) en Leander Monbaliu, Head of Legal van de Pro League.

Licentiemanager Nils Van Branteghem (links) en Leander Monbaliu, Head of Legal van de Pro League. ©  Olivier Matthys

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws