© Landelijke Politie Nederland

Nederlandse politie vindt onderwereld-gevangenis met ‘martelcontainer’ vlak bij grens met Essen

De Nederlandse politie heeft in de Wouwse Plantage, net over de Belgische grens, een onderwereldgevangenis met een heuse martelcontainer gevonden. Die ontdekking werd gedaan nadat het geëncrypteerde chatsysteem Encrochat was gekraakt, waardoor de politie miljoenen berichten kon meelezen. In het dossier zijn zes verdachten aangehouden.

Begin juli maakten de Franse en Nederlandse politiediensten bekend dat ze het “onkraakbaar” geachte chatsysteem Encrochat hadden gekraakt en daardoor miljoenen berichten hadden kunnen meelezen van criminelen. Dankzij het hacken van Encrochat werden honderden arrestaties verricht, tientallen huurmoorden verijdeld, een twintigtal drugslaboratoria ontmanteld en tonnen cocaïne onderschept.

Eén van de onderzoeken die dankzij het kraken van Encrochat in een stroomversnelling kwamen, was dat naar een 40-jarige man uit Den Haag die verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Plots konden de speurders zien hoe er vanaf zijn toestel foto’s werden verstuurd van een loods en een zeecontainer met daarin een tandartsstoel met riemen aan de armleuningen en voetsteunen.

 ©  Landelijke Politie Nederland

Er werd gesproken over ontvoeren en martelen: ‘Als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen’, ‘maar die hond is spoorloos’, klonk het volgens de Landelijke Politie in de berichten. “De loods werd aangeduid als “ebi” (de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, red.) en “behandelkamer”. De geplande ontvoeringen leken met grote precisie te worden voorbereid: er waren meerdere ‘teams’ en een ‘OT’ (observatieteam), en er werden wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelwerende vesten geregeld.”

Camera

De politie waarschuwde de beoogde slachtoffers en zij doken onder. Op 22 juni viel de politie op dertien locaties binnen en werden zes verdachten aan gehouden.

Op de site in de Wouwse Plantage deden zes containers dienst als gevangenis. “De ruimten in de containers waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht. Verder stond er alleen een chemisch toilet”, aldus de Landelijke Politie. “In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.”

In één van de zeecontainers lagen meerdere sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten. De zevende container was volgens de politie bestemd om slachtoffers mee te martelen of in elk geval onder druk te zetten. In het midden stond een tandartsstoel waarop gevangenen konden worden vastgebonden en gefolterd. De politie vond er onder meer en snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken.

De containers die als gevangenis dienden hadden enkel een chemisch toilet. ©  Landelijke Politie Nederland

Kalasjnikov

In de loods in Wouwse Plantage stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW’s. In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers. “In een tweede loods in Rotterdam vonden we zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen”, klinkt het.

De zes mannen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op verdenking van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. “Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit”, zegt de politie. “De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.”

 ©  Landelijke Politie Nederland

Kopstuk opgepakt

De 40-jarige man die door de politie wordt gezien als brein achter de drugsorganisatie is de Utrechtse sportschoolhouder Robin van O. (40). Van O. is al in juni opgepakt in Den Haag in een peperduur penthouse. Dat melden diverse goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf.

De landelijke eenheid van de politie wil niets zeggen over de achtergrond van de verdachte. Van O. maakte deel uit van een groepering die zich “de alliantie” noemde en bestond uit diverse criminele groeperingen die een front vormden tegen de topcrimineel Ridouan Taghi. Een van de mannen uit die alliantie was Hamza Ziani (34) die in Spanje werd geliquideerd in 2018.

Het sportschoolpand van Van O. werd diverse malen beschoten in de laatste jaren. De vorige maand opgepakte Van O. wordt in de onderwereld met meerdere geweldsmisdrijven in verband gebracht. Hij werd door de politie ook gehoord voor de verdwijning van de crimineel Churisan Allen uit Utrecht. Die deed klusjes voor de sportschool.

 dvd