©  Dior

Dior maakt couturecollectie in miniatuurversie

Het Franse modehuis Dior stelde zijn couturecollectie voor aan de hand van de sprookjesachtige kortfilm ‘Le Mythe Dior’. Opvallend feit? De collectie werd volledig gemaakt en voorgesteld in een miniatuurversie, op paspoppen van slechts veertig centimeter hoog.

edm

Omdat defilés nog een te groot gezondheidsrisico zouden vormen, werd al in april besloten om de haute-coutureweek in Parijs dit seizoen niet fysiek te laten plaatsvinden. “We begonnen met de collectie tijdens de lockdown”, vertelt Maria Grazia Chiuri, creatief directeur van Dior. “Daardoor wisten we dat een echte show uitgesloten zou zijn.” Het Franse modehuis nam daarop de Italiaanse regisseur Matteo Garrone in de arm om een sprookjesachtige kortfilm te maken rond de couturecollectie.

Het ontwerpteam van Dior creëerde paspoppen van veertig centimeter groot, waarop de couturestukken gemodelleerd werden. Van de jurken tot de rokken, elk detail werd net zo minutieus gemaakt als de echte couturestukken op mensenmaat. Volgens de creatieve directeur vergde dit een “haast obsessieve aandacht voor detail. Ook de klanten die regelmatig couturestukken van Dior aankopen, zullen de miniatuurcollectie in de koffer voorgeschoteld krijgen.

De film is een hommage aan het Théatre de la mode uit 1945, toen Parijs na de Tweede Wereldoorlog wou laten zien wat zijn mode waard was. Omdat de textielindustrie plat lag en de stoffen schaars waren, werd geopteerd voor een tentoonstelling met kleine modepoppen. De vijf muzen in de film zijn geïnspireerd op vijf inspirerende kunstenaressen uit het surrealisme: Lee Miller, Dora Maar, Dorothea Tanning, Leonora Carrington en Jacqueline Lamba.

NIET TE MISSEN