©  BELGA

Nationale feestdag in het teken van zorghelden en 75e verjaardag einde WOII

De plechtigheid voor de nationale feestdag op 21 juli vindt dit jaar plaats op het Paleizenplein in Brussel. De viering staat in het teken van de slachtoffers van de Covid-19-epidemie in ons land en wordt een eerbetoon aan het zorgpersoneel. De feestdag staat ook stil bij de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Eerder raakte al bekend dat onder meer het traditionele militaire defilé, het Feest in het park en het vuurwerk zijn afgelast omwille van coronapandemie.

In de plaats komt een korte ceremonie. De feestelijkheden starten de 21e met de aankomst van de koning om 14 uur op het Paleizenplein. Daarna vliegen vijf F16’s over met de nationale driekleur, waarna de koning een toespraak zal houden, gevolgd door de historische film “75 jaar vrede”, de historische parade van 10 voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, de overhandiging van een charter door twee oud-strijders en drie jongeren en de overvlucht van een militaire helikopter met de Belgische vlag. De ceremonie eindigt rond 15.15 uur.

Bij de plechtigheid zullen de koning en koningin, prinses Elisabeth, prins Gabriel, prins Emmanuel, prinses Eléonore, prinses Astrid, prins Lorenz en prins Laurent aanwezig zijn.