Eerste schepen Patrick Princen en gemeenteraadslid Rina Rabau proberen een van de gevelbankjes uit. © Stad Mechelen

Gratis gevelbankjes of picknicktafels te verkrijgen voor in uw buurt: “Spontane ontmoetingen zijn echt goud waard”

Mechelen -

De stad Mechelen geeft veertig gevelbankjes en een tiental picknicktafels gratis weg. Ze moeten de samenhorigheid onder buurtbewoners versterken, ontmoeting in de straat stimuleren en meer plekken bieden om te genieten in de stad.

Mechelaars kunnen de picknicktafels en de gevelbankjes gratis bestellen zolang de voorraad strekt. U moet er wel minstens twee andere gezinnen in uw buurt van overtuigen om aan te tonen dat de aanvraag gedragen is. Het reglement is sinds 1 juli van kracht.

De stad trekt jaarlijks 16.000 euro uit voor het project. “Onze diensten komen graag ter plaatse om de gevelbanken te bevestigen als je daar zelf niet de nodige kennis of het materiaal voor hebt. De plaatsing van de picknicktafels nemen we sowieso op ons”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Iedereen uit de buurt mag er gebruik van maken. “Ze zijn dus niet van een of enkele gezinnen. Het gevelbankje klap je makkelijk dicht om de toegankelijkheid op het voetpad te behouden”, stelt de eerste schepen.

Buurtleven

Gemeenteraadslid Rina Rabau (Vld-Groen-m+) lanceerde het idee destijds via haar platform Mechelen Matcht. “Ondanks de positieve en open sfeer in de stad blijken er voor sommige mensen nog drempels te bestaan om deel te nemen aan het buurtleven. Mensen die zich betrokken voelen bij de samenleving zijn doorgaans gelukkiger en minder eenzaam. De spontane ontmoetingen en babbeltjes die ontstaan rond een gevelbank of picknicktafel zijn echt goud waard”, vertelt ze.(svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio