Is het zware verkeer dat over deze verkeersdrempel in de Hoogstraat in Tisselt passeert de oorzaak van barsten in een naburige nieuwbouw? © JB

Verkeersdrempel mogelijke oorzaak van barsten in nieuwbouw, gemeentebestuur voert extra controles in

Tisselt -

De verkeersremmer in de Hoogstraat in Tisselt (Willebroek), ter hoogte van het kapelletje, en het zware verkeer dat er over rijdt zijn misschien de oorzaak van barsten in onder andere een naburige nieuwbouw. Om de situatie te verduidelijken wordt de verkeersdrempel in kwestie op fouten onderzocht en komt er extra controle op snelheid en op sluipverkeer.

Volgens gemeenteraadslid Anita Moens (sp.a), die er in de buurt woont, ligt de verkeersremmer er door het zware verkeer van onder andere bussen van De Lijn en tractoren gehavend bij. “Er wordt ook te hard gereden. U mag er maar vijftig kilometer per uur rijden. Inmiddels is er schade vastgesteld door de trillingen aan omliggende gebouwen. Er is ook een nieuwbouw met barsten en architecten zijn reeds per plaatse geweest om de nodige vaststellingen te doen”, vertelt ze.

Schepen van Verkeer Luc Spiessens (N-VA) zegt dat er recent op de cel verkeer over gesproken is. Er is ook een melding over de toename van het vrachtverkeer in de straat. “Door de trillingen die dit vrachtverkeer veroorzaakt vertoont een nieuwbouwwoning, voorbij het Kapelletje richting Moerstraat, mogelijk barsten en scheuren. De vraag stelt zich of er een oorzakelijk verband is tussen het vrachtverkeer en de barsten en scheuren in deze woning. Temeer omdat de afstand relatief groot is en er een voortuin en een gracht zijn. De eigenaars is gevraagd contact op te nemen met hun architect en aannemer en de schade duidelijk te documenteren en over te maken aan hun verzekeringsmakelaar”, zegt hij.

Extra controle

Om een mogelijk oorzakelijk verband na te gaan, wordt de verkeersdrempel op fouten onderzocht. Ook het verkeer zelf wordt onder de loep genomen. “Er zijn al tellingen gebeurd. Daaruit kunnen we afleiden hoeveel voertuigen er passeren, maar ook om welk type voertuig het gaat: vrachtwagens, autobussen, bestelwagens, enzovoort. Uit die tellingen kunnen we ook hun snelheid aflezen. Op basis daarvan kunnen we snel filteren wat we hier door preventief optreden naar sluipverkeer en snelheidsmetingen kunnen doen”, legt de schepen uit.(jb)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio