De tuin van het aartsbisschoppelijk paleis is een groene oase in het hartje van de binnenstad. © Dirk Vertommen

Stiltetuin twee dagen extra open tijdens zomervakantie: ook restauratie op komst

Mechelen -

De stiltetuin van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen is tijdens de zomervakantie ook op maandag- en dinsdagnamiddag geopend. De provincie Antwerpen hoopt dit najaar te starten met de restauratie van de prachtige groene oase.

De grote historische tuin van het aartsbisschoppelijk paleis is een plek tussen de bomen en bloemen waar bezoekers even kunnen bezinnen en tot rust kunnen komen. Sinds eind maart vorig jaar staat hij op woensdag, zaterdag en zondag open voor het publiek. In juli en augustus breiden de openingsuren uit, waardoor de tuin ook op maandag en dinsdag van 13 tot 19u toegankelijk is.

“Door corona brengen heel wat Mechelaars de zomer in eigen stad door. Extra ruimte is meer dan welkom”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling. De provincie beheert het paleis en de tuin al sinds 1818. De openstelling van de tuin is een mooi voorbeeld van hoe we door de goede zorg voor erfgoed niet alleen een gedeeld verleden in stand houden, maar ook bijdragen aan een algemeen welzijn”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

In de stiltetuin kunnen bezoekers tot rust komen. © Dirk Vertommen

De provincie investeert 600.000 euro in de restauratie van de tuin. Als de aanvraag voor een omgevingsvergunning groen licht krijgt, gaan de werkzaamheden dit najaar van start. Het ontwerp gaat uit van de volledige restauratie van de groenaanleg, paden, bloemperken en de bomen en ook de boomgaard wordt opnieuw aangelegd. Voorts komt er een nieuwe brug met een poort, verlichting rond het brevierpad en een tuinberging met een toilet. “Het is zeer fijn dat het publiek binnenkort dus nog meer van de tuin kan genieten”, zegt Lemmens.

De tuin is van april tot en met september geopend op woensdag van 13 tot 19u en op zaterdag en zondag van 9 tot 19u. In juli en augustus is hij deze zomer dus ook open op maandag en dinsdag, telkens van 13 tot 19u.(svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio