© AFP

KAART. Corona woekert nog in Europa

In Catalonië moeten 200.000 Spanjaarden weer in lockdown en in Servië hebben ze de noodtoestand uitgeroepen in hoofdstad Belgrado. Het coronavirus is duidelijk nog lang niet uitgeroeid.

- In Luxemburg zijn de coronamaatregelen opnieuw verstrengd. De voorbije veertien dagen zijn 60 op 100.000 inwoners besmet geraakt, een stijging van liefst 430%. In absolute aantallen gaat het wel slechts om 371 gevallen de voorbije twee weken. Toch komen er nu ‘bindende regels’ voor privéfeesten van meer dan twintig mensen, terwijl het eerder om ‘aanbevolen voorschriften’ ging.

- Na weken van relatief lage coronacijfers heeft Servië opnieuw de noodtoestand uitgeroepen in hoofdstad Belgrado. Inwoners moeten binnen mondmaskers dragen op openbare plaatsen en samenkomsten worden opnieuw beperkt. Onder meer voetbalwedstrijden met duizenden fans hebben wellicht bijgedragen in de nieuwe piek.

- In Zwitserland is bezorgdheid ontstaan nadat drie dagen op rij meer dan honderd nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. De federale regering heeft er beslist dat vanaf maandag mondmaskers verplicht zijn op het openbaar vervoer en er komt ook een quarantaineplicht voor toeristen uit bepaalde landen.

- Zweden, het land dat bekendstaat voor zijn milde coronamaatregelen, zit nu al aan 71.419 besmettingen. Veruit het meeste van alle Scandinavische landen. De voorbije twee weken steeg het aantal gevallen ten opzichte van de veertien dagen ervoor met 26%.