© rr

Harde kern Antwerp na afscheid tribune 2: “De club had onze emotie ook kunnen begrijpen”

“We begrijpen niet dat club zo negatief reageerde op ons afscheid van tribune 2. Een afscheid waar de club overigens aanvankelijk mee akkoord ging, maar dat in laatste instantie werd afgeblazen. Waardoor het toegegeven, wat chaotisch gebeurde. Maar Antwerp had ook anders kunnen reageren dan het zo maar veroordelen. Gewoon ‘geen commentaar’ geven, bijvoorbeeld. Of kunnen zeggen: ‘we vonden dit geen goed idee, maar we begrijpen zeer goed de emotie van de fans’.” Zo reageert de harde kern van voetbalclub Antwerp op de ‘heisa’ na het afscheid van hun geliefde tribune 2 afgelopen weekend.

pego

Zaterdagnamiddag trokken zo’n driehonderd supporters onverwacht naar tribune 2. Om afscheid te nemen van de ‘oude dame’, 97 jaar oud, hun mythische sfeertribune die de Bosuil al decennia in vuur en vlam zet maar die nu definitief de krakende deuren moest sluiten. Met Bengaals vuur, toespraken, gezangen en een Last Post wilde de harde kern van stamnummer 1 nog één keer ‘hun’ tribune de gepaste eer bewijzen. Een indrukwekkend én voor velen emotioneel moment.

Voetbalclub Antwerp bleek minder opgezet. Vooral het feit dat enkele tientallen fans als aandenken en souvenir ook een oude verweerde bank van de tribune meenamen, schoot in het verkeerde keelgat. “Dit strookt niet met de waarden van de hele rood-witte familie”, liet de club weten.

LEES OOK: Harde kern Antwerp neemt onverwacht afscheid van mythische tribune 2

De harde supporterskern begrijpt die negatieve reactie niet. “Dit was allemaal doorgesproken met de club,” zeggen ze. “We gingen de teruggave van de tickets van de bekerfinale koppelen aan een fotomoment op tribune 2. We mochten dat van de club achter de tribune doen. En alles volgens de coronavoorschriften: met dranghekken, mondmaskers, afstand op de tribune voor de foto, enz. We gingen er een goed georganiseerd afscheid van maken. We mochten zelfs onze drank koelen bij de club.”

Maar op het laatste moment werd de afspraak afgeblazen, volgens de club op aanraden van de politie. “Waardoor alles plots ongecontroleerd gebeurde, we hadden er geen enkele greep meer op. Het werd, toegegeven, een beetje chaotisch. Maar de club moet ook begrijpen hoe belangrijk dit voor vele fans is. Het sluiten van tribune 2 is het afsluiten van een tijdperk. Dit was onze thuis. Dus ja, de club mocht misschien niet blij zijn, maar het zou mooier geweest zijn als ze daarnaast ook begrip voor de emotie van de fans hadden getoond.”

En de tientallen houten banken die werden meegenomen als souvenir? “We willen de club er aan herinneren dat wij, op vrijwillige basis, in 2015 al die zitbanken mee gratis hebben helpen restaureren en vervangen. En bovendien, wat maken die paar banken uit? We willen er bovendien op wijzen dat we afgelopen week, met enkele tientallen fans, ook vrijwillig al het onkruid van tribune 2 zijn komen uitdoen.”

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws