©  Joris Herregods

Zeeuwse mosselen duurder dan vorig jaar

De eerste echte Zeeuwse mosselen – die op de zeebodem worden gekweekt – zijn aangekomen. Tot zover het goede nieuws, want de prijzen liggen beduidend hoger dan vorig jaar. “Wij verwachten toch een stijging van 30% in onze aankoopprijs”, zegt Roel Dekelver van Delhaize, waar ze vanaf 8 juli te koop zijn.

Waarom een pot Zeeuwse mosselen duurder zou zijn dit jaar? Het aanbod is lager dan normaal. Dat bleek vrijdag al toen de eerste ladingen werden geleverd. “Ik heb maar een derde ontvangen van wat ik gevraagd had”, zegt Danny Decroos van vishandel De Vis in Gent. Eenzelfde verhaal bij horecagroothandel ISPC. “Hier is maar de helft geleverd”, klinkt het. “Al de hele dag krijgen we telefoons van restaurants die er willen, maar die we niet voldoende kunnen geven. Hopelijk normaliseert de toestand de volgende dagen. We vermoeden dat nog niet alle kwekers in gang geschoten zijn met de leveringen, want eigenlijk zou het mosselseizoen pas volgende week beginnen.”

In Nederland wensen ze nog niet veel uitleg te geven. “Het seizoen start officieel op 8 juli, dan geven we alle uitleg”, zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. Volgens Roel Dekelver van Delhaize zijn er echter problemen met de aanvoer “wegens klimatologische omstandigheden”. “Wij krijgen te horen dat er om die reden een lager aanbod is dan normaal. Wat dus een hogere prijs verklaart. We gaan proberen om dat zo weinig mogelijk door te rekenen aan de klant.”

Het Nederlands Mosselbureau wil wel nog kwijt dat ze een “zeer mooi mosselseizoen verwachten”. “Veel mensen blijven deze zomer thuis, dus verwachten we dat er ook veel mosselen zullen gegeten worden. Want zowel bij Belgen als Nederlanders roepen mosselen een vakantiegevoel op.” (csn, jve)