© Diederik Geypen

STAGEDAGBOEK KV MECHELEN. Oefenkamp zit erop: “Ik voel mijn benen niet meer”

De zomerstage van KV Mechelen zit erop. Malinwa koos niet voor een buitenlandse bestemming, maar sloeg zijn tenten op in Tubeke. Van zaterdag 4 juli tot en met vrijdag 10 juli waren niet de Rode Duivels, maar wel de Kakkers de baas op het nationaal oefencentrum. Ook Gazet van Antwerpen was van de partij en hield u in dit dagboek op de hoogte van alle nieuwtjes op en rond het trainingsveld.

VRIJDAG 10 JULI

Oefenkamp zit erop: “Ik voel mijn benen niet meer”

De zevendaagse zomerstage in Tubeke is afgelopen. Vrijdagvoormiddag betraden 28 spelers het oefenveld. Drie van hen deden niet met de groep mee. Dassy trainde opnieuw buiten, zowel met als zonder bal. Doelmannen Coucke en Thoelen beperkten zich tot de keepersoefeningen, en lieten de wedstrijdvormen schieten. Zoals aangekondigd sloten met Laurens Symons (18) en Alexander Quadflieg (17) nog twee extra beloften aan.

Vranckx, Engvall en Peyre bleven binnen. Peyre had last van stijfheid in de quadriceps. De Fransman werd gespaard met het oog op de oefenmatch van morgen tegen Club Brugge. Bosiers liet dan weer een scan van zijn knie nemen.

Het werd een uitgebreide oefensessie met streching, een opwarming zonder bal, oefeningen op passing/druk zetten en wat tactische wedstrijdvormen. “Ik voel mijn benen niet meer”, foeterde De Camargo. Om de stage met een goed gevoel af te sluiten, werd de namiddagtraining geannuleerd. Na de lunch mochten de spelers weer naar huis. Voor even dan toch, want morgen blazen ze alweer verzamelen voor de oefenpartij tegen de landskampioen.

COMMENTAAR. Arme Joe

Arme Joe werd gisteren even Arme Jules. We hadden met hem te doen. Na het minder leuke trainingsgedeelte – stretching, opwarming zonder bal en passing – eindelijk een tactische wedstrijdvorm. Van Cleemput begaf zich reikhalzend naar de rechtsbackpositie, maar toen Vrancken de namen van Kabore en Boni afriep, voelde de Wilrijkenaar de bui hangen. ‘Geen geluk voor mij.’

Voor Van Cleemput wachtte nog maar eens extra fysiek werk met Glenn Vanryckeghem, de physical coach die hij intussen wel beu is gezien. Dat heeft niets met Glenn persoonlijk te maken, wel met het herstelproces dat Van Cleemput al doormaakte. Midden maart geopereerd aan de enkel. Vervolgens grotendeels alleen gerevalideerd in volle lockdown. Het overkwam hem een jaar eerder ook al. Toen miste hij de promotiematchen en de bekerfinale.

Uit pure frustratie gooide Van Cleemput zijn drinkbus in de touwen. Gedesillusioneerd dreigde hij ermee naar binnen te gaan, om uiteindelijk tot inkeer te komen. Hij bokte nog even aan de achterlijn, en smeet zich dan volledig in het individuele werk. Want dat typeert Van Cleemput natuurlijk ook. Nooit opgeven, telkens weer opstaan. Laat Jules het geluk weldra aan zijn zijde hebben. Een wedstrijdvorm, daar doe je het voor als voetballer.

 

 ©  dige

 

 ©  dige

 

 ©  dige

COMMENTAAR. Wes

Wesley Sonck. Een man van vele oorlogen en gisteren aandachtig toeschouwer langs de zijlijn. Met iedereen afzonderlijk heeft de 41-jarige ex-spits wel een band. Hij voetbalde met Vanderbiest bij RWDM, met Hairemans bij Lierse en De Camargo bij Genk. Zeventien jaar profvoetbal wis je niet zomaar uit. De Camargo feliciteert Sonck met zijn zestiende plaats in de Container Cup. Terecht, want de Gouden Schoen van 2001 bleef kleppers als Thomas De Gendt en Remco Evenepoel voor. Het respect voor elkaars fitheid is wederzijds. Ook Sonck schrikt ervan hoe scherp de vijf jaar jongere De Camargo nog altijd staat.

Na zijn carrière ging Sonck zijn ervaring delen met de spitsen van de Genkse jeugdacademie. Hij werkte in de mijnstad samen met Kevin Van Dessel, nu assistent bij KV Mechelen. Een gevarieerde afwerkingsoefening doet bij Sonck een belletje rinkelen. “Die ken je wel, hé Wes!”, roept Van Dessel vanop het trainingsveld. Een oefenvorm die Sonck bedacht tijdens het golfen, en nog steeds meegeeft aan zijn leerlingen bij de nationale jeugdploegen. Want ook daar is er een link met Malinwa. Sonck, die nu de Belgische U19 gaat coachen, had bij de U18 onder anderen Valkenaers en De Bie onder zijn hoede. Het levert hen plotsklaps een riant voordeel op. Wie de Wes-oefening onder de knie heeft, kan zijn ploegmaats namelijk een neus zetten.

Vrancken geniet volop van de competitiviteit onder zijn jongens, en zakt naar de zijlijn af. Dollen met Sonck over de pas afgelegde examens. Beide coaches doorliepen samen de Pro Licensecursus en kijken reikhalzend uit naar de proclamatie. Alle Mechelse wegen leidden gisteren even naar de ereburger van Ninove.

© dige

 

 ©  dige

DONDERDAG 9 JULI

Wesley Sonck aandachtig toeschouwer

Het einde van het Mechelse oefenkamp nadert met rasse schreden. Wouter Vrancken verwelkomde op de zesde stagedag 23 man. Engvall, Vranckx, Dassy, Schoofs en Coucke bleven binnen. Coucke liep eerder deze week een schaafwonde net onder de knie. Die wonde ging intussen open. Om infecties te vermijden, blijft hij twee dagen uit voorzorg binnen. Bosiers gaat dan weer een scan laten nemen van zijn geteisterde knie. De youngster incasseerde zaterdag in de onderlinge oefenmatch een stevige tik op zijn been. Sindsdien trainde hij niet langer met de groep.

Na een ludieke opwarming trainde KV op balbezit. Twee ploegen van zeven spelers tegenover elkaar, die de bal telkens slechts twee keer mochten raken. De training werd afgesloten met een boeiende afwerkingsvorm onder leiding van assistent Van Dessel. Een oefening ingefluisterd door Wesley Sonck, de bondscoach van de Belgische U19. De ex-Gouden Schoen werkte drie jaar met Van Dessel samen bij KRC Genk, en kwam een kijkje nemen naar de training.

Alle spelers ondergingen in aanloop naar de match van zaterdag tegen Club Brugge ook een nieuwe coronatest. Deze namiddag wordt de groepsspirit bijgeschaafd, als dat al nodig was. Op het nationaal oefencentrum wacht een teambuilding met verschillende opdrachten.

 
 

 ©  dige

 

 ©  dige

 

 ©  dige

WOENSDAG 8 JULI

Malinwa blijft op gelijkspel steken in eerste oefenpartij, nieuwkomer Dailly krijgt meteen minuten

KV Mechelen heeft zijn eerste wedstrijd in meer dan vier maanden niet kunnen winnen. De Kakkers bleven in een oefengalop tegen 1B-club RWDM op een 1-1 gelijkspel steken. Bushiri, Coucke, Van den Eynden en Dailly versierden hun eerste minuten voor hun nieuwe club. Togui maakte de Mechelse treffer.

Lees hier het volledige verslag van de match tegen RWDM

© dige

COMMENTAAR. Haarpigmentatie

Hairemans en Lamkel Zé. Ze hebben meer met elkaar ­gemeen dan je zou denken. Beide aanvallers flankeerden elkaar op de spelersbus van Antwerp. En deze zomer ­ondergingen ze een haar­pigmentatie, weliswaar zonder het van elkaar te weten.

Haarpigmentatie is een alternatief voor haartransplantatie. Overgewaaid vanuit Nederland en nu ook in België aan het boomen. Met niet-permanente inkt worden haar­stoppels in de hoofdhuid geplaatst, om zo kale plekken te maskeren. Resultaat: een ­virtueel kapsel dat lijkt op een fris geschoren kopje. Hairemans begon er – samen met zijn tweelingbroer Dimitri – ­tijdig aan, want de kuur kan meerdere sessies duren. En bovenal: na de eerste be­handeling mag je meerdere dagen niet zweten. Een handicap voor een voetballer die aan zijn voorbereiding begint. Hairemans hoefde hoogstens zijn individueel loopprogramma te herschikken. Een groepstraining miste hij niet.

Het verhaal van die andere kalende man is ook bekend. Lamkel Zé startte pas in de week van de fysieke testen, en miste de eerste trainingen ­onder Leko. De ingreep kwam hem goed uit, want met zijn afwezigheid wilde hij – alwéér – het Antwerpbestuur onder druk zetten. Dat laatste bracht geen zoden aan de dijk, in­tegendeel. Voor een antwoord op de vraag hoe het met zijn haarpigmenten gaat, moet je in de Antwerpse B-kern zijn.

Met de nieuwe coupe van Hairemans daarentegen gaat het wonderwel. Gisteravond nog zette hij kamergenoot Vanlerberghe met de tondeuse aan het werk. Want met het overgebleven echte haar op een millimeter gemaaid, ­creëer je de mooiste look. ­Hairemans is klaar om te ­knallen op de eerste afspraak van het seizoen.

 

 ©  dige

DINSDAG 7 JULI

Slechts 21 man traint met de groep

De opeenvolging van trainingen laat zich voelen bij Malinwa. Vanmorgen trainden slechts 21 spelers met de groep. Het vijftal Van Cleemput, Storm, Dassy, Bosiers, Vranckx werkte binnen een programma af. Engvall kwam wel naar buiten. De Zweed trainde voor het eerst in een tiental dagen opnieuw met de bal. Ook Thoelen verscheen op het veld. De Limburger deed na zijn krachtprogramma nog wat keepersoefeningen.

Het was opnieuw een gevarieerde trainingssessie. Een rondje handbal, passing op de kleine ruimte met vier kleine doelen en een grotere oefening op balbezit. Van Hoorenbeeck, die weer met de groep trainde nadat hij zondag een tik op de enkel incasseerde, ging met last aan de voet vroegtijdig naar binnen. In de namiddag stond er opnieuw een tactische training op het menu.

 

 ©  dige

 

 ©  dige

 

 ©  dige

COMMENTAAR. Ontgroening

“Ze vallen als vliegen”, klonk het gisteren na de energieke ochtendtraining. Het drietal Vranckx-Storm-Dassy hield het vroegtijdig voor bekeken. Tastend naar de lies verlieten ze, eerder uit voorzorg, het veld. Het gevarieerde programma hakte er bij velen in. De jonge Bas Van den Eynden daarentegen vatte elke oefening met de glimlach aan. Het jeugdproduct geniet met volle teugen van zijn tijd tussen de grote jongens. “Momenten die ze moeten koesteren”, liet aanvoerder Kaya al terecht vallen.

Pas komen piepen in de A-kern houdt ook in dat je er af en toe wordt uitgehaald wanneer er bij een wedstrijdvorm een man op overschot is. Of dat men jouw hoofd volledig kaalscheert. Dassy onderging zijn ontgroening al op de jongste winterstage. Zondagavond kreeg ook Van den Eynden de tondeuse over zich heen. Een kolfje naar de hand van Joachim Van Damme.

‘Djo’ en Seth De Witte waren lange tijd de orkestmeesters van de Mechelse doopsels. Na het vertrek van die laatste nam Van Damme de touwtjes resoluut in handen. Niemand ontsnapt aan de schaar van de Waaslander, die er al een stuk of twintig op zijn palmares heeft staan. Is Gaëtan Coucke de volgende in de rij? De Limburger uitte in onze zaterdagkrant al zijn bezorgdheid. Terecht, gezien zijn lange manen. Omdat zijn profdebuut al achter de rug ligt, glipt hij mogelijk door de mazen van het net. Van Damme en co nemen de ‘case Coucke’ nog even in beraad. De stage duurt immers nog lang.

 

 ©  dige

MAANDAG 6 JULI

Stevige maar gevarieerde oefensessie op derde stagedag

Na een reeks opwarmingsoefeningen met weerstandsbanden vlogen de spelers er vanmorgen stevig in voor een sessie van twee uur. In totaal waren ze met 25. Thoelen, Bosiers (knie), Engvall (knie) Van Hoorenbeeck (enkel) bleven binnen. De doelmannen kregen het gezelschap van de jonge Senne Carleer. Ook supervisor Jos Beckx kwam een kijkje nemen naar de keeperstraining.

De jonge Van den Eynden heeft zijn ontgroening al achter de rug. Met een kaalgeschoren kopje betrad hij het veld. Na wat loopwerk trainde de groep op passingsvormen, voorzetten, afwerking en wedstrijdvormen. Het ging er bij momenten pittig aan toe. Vranckx, Storm en Dassy gingen uit voorzorg wat vroeger naar binnen. Het trio had wat last ter hoogte van de lies. De training werd afgesloten met een luchtig parcours dat de spelers dienden af te leggen.

Deze namiddag wordt de groep opnieuw in twee gesplitst. De ene helft gaat lopen en kruipt in het krachthonk. De anderen jongens hebben een linietraining op de agenda staan.

 

 ©  DiGe

 

 ©  DiGe

 

 ©  DiGe

COMMENTAAR. VDB

Oost west, thuis best. Geen buitenlandse stage voor KV, wel eentje in Tubeke. Een nare herinnering aan die vervelende verplaatsingen in het promotiejaar 2018-2019. Het nationaal oefencentrum staat gelukkig niet gelijk aan het armtierige Stade Leburton wat verderop. De Kakkers wanen zich een week lang Rode Duivels. De kamers, het eten, de krachtzaal, … Alles comme il faut in het Martin’s Red hotel. Maar het belangrijkste van allemaal: een oefenveld op wandelafstand. Géén vervelende busrit door de Veluwe, van en naar het trainingscomplex, zoals vorig jaar in Garderen.

Malinwa startte zijn stage met een onderlinge oefenpot van 45 minuten. Elf tegen elf, met physical coach Vanryckeghem en teammanager Vijverman als lijnrechter. De glansrol was echter weggelegd voor de gelegenheidsref, assistent-coach Vanderbiest. Een taak op zijn lijf geschreven. Dicht bij de spelers is de Molenbekenaar op zijn best. Scheidsrechteren waar nodig, coachen wanneer het kan. Wie een strafschop claimt, is bij VDB aan het foute adres: “Arrête de discuter, joue!”. Zijn sappige tussenkomsten zorgen vaak voor hilariteit bij spelers en collega-trainers, maar het resultaat is er wel naar.

Soms zit Vanderbiest er ook te kort op. Zoals dat moment waarop Vanlerberghe het leer hard in zijn onderrug trapte. Togui profiteerde en scoorde, maar Fredje was er als de kippen bij om de goal af te keuren en te hervatten met een scheidsrechtersbal. “Maandag krijg ik een 8 in de gazet, toch?” Nog even meegeven dat het geel-rode kamp met 2-0 won, na vroege goals van Kaya en Storm.

 

 ©  dige

ZONDAG 5 JULI

Twee afwezigen op herfstachtige trainingsdag

Miezeren en waaien op de tweede stagedag van KV Mechelen in Tubeke. Lekker trainingsweer wel voor de 22 veldspelers en vier keepers die het veld betraden. Engvall en Bosiers bleven binnen. Engvall heeft wat last van irritatie boven de geopereerde knie. De Zweed blijft enkele dagen binnen. Bosiers incasseerde gisteren in het onderlinge oefenduel een kniestoot. Zijn situatie wordt dagelijks opgevolgd.

Na een gevarieerde opwarmingsoefening trainde de groep ter hoogte van de middencirkel op balbezit, gevolgd door enkele wedstrijdvormen. Daarin was de wind bij momenten een serieuze spelbreker. Van Hoorenbeeck ging na een tackle op de enkel iets vroeger dan de rest naar de kant.

Van Damme (quadriceps) en Van Cleemput (enkel) werkten nog deels apart met physical coach Vanryckeghem. Hun sessie werd afgesloten met een ludiek parcours - latje trap, jongleren, dat soort dingen. Nadat beide spelers elk een rondje hadden gewonnen, moest een finaal duel een winnaar aanduiden. Daarin trok Van Damme aan het langste eind.

Deze namiddag wordt de kern in twee gesplitst. Voor de ene groep staat een linietraining op het menu. De andere spelers krijgen een duurloop + krachttraining voorgeschoteld. Morgennamiddag switchen beide groepen van programma.

 

 ©  dige

ZATERDAG 4 JULI

Onderlinge oefenmatch eindigt op 2-0, Bosiers valt uit

KV Mechelen is zijn zomerkamp in Tubeke begonnen met een onderlinge oefenwedstrijd. Assistent-trainer Vanderbiest floot de partij in goede banen. Physical coach Vanryckeghem en teammanager Vijverman fungeerden als lijnrechters.

Na 2 minuten werd er al gescoord. Kaya krulde een vrijschop knap over de muur en voorbij Bouzian. Storm verdubbelde voor het geel-rode team de score. Minder goed nieuws was er van Bosiers. Hij kreeg een in een duel een tik op de knie en moest noodgedwongen de strijd staken. Terwijl de youngster - die later verder onderzocht wordt - van het veld mankte, ging de partij met tien tegen tien verder.

Er werd in totaal 45 minuten gevoetbald, met een kantwissel halfweg. Via Togui scoorden de zwarthemden de aansluitingstreffer, maar dat feest ging niet door. Het doelpunt kwam er namelijk nadat Vanlerberghe eerst hard op de onderrug van ref Vanderbiest had getrapt. Aan de 2-0 stand veranderde er niets meer. Het viertal Van Damme, Kabore, Van Cleemput, Engvall kwam niet in actie en werkte een individueel programma af. Doelmannen Thoelen en Valkenaers deden een keeperstraining.

In geel-rood:

Coucke - Van Hoorenbeeck, Bateau, Peyre, Bijker - Vanlerberghe, Van den Eynden, Coveliers - Kaya, De Camargo, Storm

In het zwart:

Bouzian - Lemoine, Boni, Bushiri, Dassy - De Bie, Bosiers, Vranckx - Hairemans, Togui, Schoofs

Vrancken neemt 28 spelers mee op stage

KV Mechelen begint vandaag (zaterdag) aan zijn zevendaagse zomerstage in het nationaal oefencentrum in Tubeke. Wouter Vrancken neemt in ­totaal 28 spelers mee. Nieuwkomers Bushiri, Coucke en Van­lerberghe zijn van de partij, net als jeugdproducten Dylan Dassy en Bas Van den Eynden. Ook Arno Valkenaers gaat mee. De reserve­doelman wordt later dit seizoen uitgeleend aan Thes Sport in ­eerste nationale, het vroegere eerste amateurs. Met Senne ­Carleer zal af en toe nog een vijfde doelman meetrainen op stage. De youngster ­overnacht niet met de groep in het Martin’s Red ­Hotel.

Malinwa werkt deze namiddag in Tubeke een onderlinge ­trainingswedstrijd af. Normaal zou geel-rood in Katelijne tegen ­Waasland-Beveren spelen, maar bij de Waaslanders testte middenvelder Vladimir Van De Wiel ­positief op Covid-19.

Vanaf zondag traint KV twee keer per dag. Woensdag staat ­alleen in de voormiddag een ­oefensessie op het menu. ‘s Avonds spelen de Kakkers vriendschappelijk tegen RWDM. Ook op donderdag is er slechts één ­training. In de namiddag gaat Vrancken met zijn ­manschappen op teambuilding. Vrijdagavond keert iedereen voor even terug naar huis, want zaterdag wacht alweer de oefengalop ­tegen Club Brugge.

Diederik Geypen in Tubeke

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws