Een lokale vermoeiing van de staalstructuur zorgt voor de problemen met de Colomabrug. © Joris Herregods

Colomabrug na noodherstelling opnieuw open voor voetgangers en fietsers

Mechelen -

De Colomabrug in Mechelen is na een noodherstelling sinds vrijdag 15u opnieuw open voor voetgangers en fietsers. Auto’s kunnen er ten vroegste eind oktober opnieuw over. De belangrijkste oorzaak van de scheur is een lokale vermoeiing van de vijftig jaar oude staalstructuur van de brug.

De brug over de Leuvense Vaart aan het station ging woensdag dicht nadat er een belangrijke scheur was vastgesteld in de staalstructuur. Op die manier wilde De Vlaamse Waterweg verder (onherstelbare) schade voorkomen. Na een tijdelijke noodherstelling door een gespecialiseerde aannemer is de scheur tijdelijk gestabiliseerd. Zonder verdere schade te veroorzaken, kan de brug opnieuw worden geopend en gesloten voor scheepvaartverkeer. Een zwaardere belasting van bijvoorbeeld autoverkeer is niet wenselijk.

Deskundigen hebben de basculebrug uit 1969 intussen verder onderzocht. “Zij kwamen tot de conclusie dat waarschijnlijk een combinatie van factoren tot de scheur heeft geleid. De belangrijkste oorzaak is een lokale vermoeiing van de 50 jaar oude staalstructuur van de brug”, zegt Carolien Peelaerts, woordvoerster van De Vlaamse Waterweg. De beheerder werkt aan een definitief herstelplan, maar door de complexiteit van de schade kan dat maanden duren. Een studiebureau heeft tot eind augustus de tijd om dat plan uit te werken.

Daarna wil De Vlaamse Waterweg zo snel mogelijk overgaan tot de definitieve herstelling. “We streven ernaar om de brug eind oktober opnieuw beschikbaar te stellen voor het wegverkeer. Tot na de definitieve herstelling blijft de omleiding via de Postzegellaan van kracht”, vertelt Peelaerts. svhMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio