©  Photo News

‘Drie koningen’ strijken plooien glad en gaan verder met regeringsvorming: Bouchez belooft abortus niet in Kamer te bespreken

Na een vertrouwensbreuk rond de abortuswetgeving hebben de drie voorzitters Egbert Lachaert (Open Vld), Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) de plooien weer gladgestreken. De ethische dossiers maken deel uit van de regeringsonderhandelingen.

LEES OOK: Georges-Louis Bouchez, ongeleid projectiel of meester-tacticus? “Hij lapt alle regels van het politieke spel aan zijn laars”

“Na respectvol overleg beslissen de drie onderhandelaars verder met volle kracht al hun politieke energie te stoppen in het herstelbeleid en de heropbouw van het land na deze coronacrisis”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht van de drie voorzitters.

De formatie stond op pauze omdat een voorstel tot wijziging van de abortuswetgeving gisteren tot een scheuring tussen de onderhandelaars leidde. De wet verlengt onder meer de termijn waarin zwangerschapsonderbreking mogelijk is van 12 tot 18 weken en verkort de bedenktijd tot twee dagen. Ze houdt ook in dat abortus volledig uit de strafwet wordt gehaald.

Coens wil dat het belangrijke ethische dossier, dat een meerderheid heeft in de Kamer, niet in het parlement behandeld wordt, maar deel uitmaakt van de onderhandelingen. Hij dacht daarover een akkoord te hebben met Bouchez, maar die liet de MR-parlementsleden gisteren aanvankelijk “vrij stemmen”. Uiteindelijk is het dossier voor een derde keer naar de Raad van State gestuurd.

Deel van regeerakkoord

Coens drong aan op een “herstel van vertrouwen” voor de formatiegesprekken weer konden herstarten. Dat is nu klaarblijkelijk gebeurd. “Er wordt prioriteit gegeven aan twee zaken: een volwaardige federale regering, met meerderheid in de Kamer, en het uittekenen van een krachtig, doortastend economisch relancebeleid, met de nodige sociale ingrepen en hervormingen”, klinkt het nog in het persbericht. “Alle andere kwesties zullen in de schoot van de onderhandelingen besproken worden, met wederzijds respect voor elk zijn standpunt. Bij de afbakening van het regeerakkoord zullen meerdere zaken aan bod komen, waaronder dat van de ethische dossiers.”

Ethische dossiers zullen dus deel uitmaken van de onderhandelingen en een eventueel regeerakkoord. Coens haalt zijn slag dus thuis, de onderhandelingen met ‘de drie koningen’ aan het roer gaan verder.

Nu in het nieuws