Comité P onderzoekt klacht tegen arrestaties bij Antwerpse Black Lives Matter-actie

Het Comité P is een onderzoek gestart naar aanleiding van een klacht van Belgian Youth against Racism (BYAR) over de tussenkomst van de Antwerpse politie aan het einde van de Black Lives Matter-actie van zondag 7 juni. Dat heeft het extern controleorgaan van de politie per brief laten weten aan de mensenrechtenorganisatie.

BYAR meent dat de politie te hardhandig tussenbeide kwam, mensen oppakte die niets verkeerd deden en demonstranten massaal “niet coronaproof” samenzette op bussen om ze naar het commissariaat af te voeren. 

115 arrestaties

Of de aantijgingen door het Comité P zullen worden bevestigd, zal nog moeten blijken, maar er komt dus in ieder geval een onderzoek. De Antwerpse politie pakte die zondag 115 personen op. Het ging om een groep actievoerders die zich hadden afgesplitst van de gedoogde sit-in op het Steenplein, waar zowat 1.200 aanwezigen werden geteld. De afgesplitste groep trok na de sit-in naar de Groenplaats en zou zich daar onder meer niet langer aan de regels rond social distancing hebben gehouden. Zowat de helft van de arrestanten bleek minderjarig.

“Wij zijn als organisatie alvast zeer blij dat de instanties de nodige stappen ondernemen om het gebeurde te onderzoeken”, stelt BYAR in een reactie. “Wij hopen daarbij dat fouten zullen worden rechtgezet en dat dit leidt tot een geweldlozere toekomst.”

Bodycams

De mensenrechtenorganisatie benadrukt wel dat ze “niet van mening is dat de politiediensten in het algemeen structureel geweld gebruiken”. BYAR pleit ook voor het algemeen invoeren van bodycams voor het geheel van de Belgische politiediensten, “ter extra controle van de diensten zelf én ook ter verdediging van de agenten die worden beticht van zaken die zij niet stelden”.

(belga)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio