Een fietssnelweg in Oost-Vlaanderen. 

Binnenkort ook verkeersinformatie voor fietsers: “Als je kilometers moet omrijden, is dat wel nuttige informatie”

De VRT werkt op dit ogenblik aan verkeersinformatie voor fietsers op de radio. Verkeersanker Hajo Beeckman buigt zich samen met mogelijke partners over de vraag op welke manier dat zou kunnen.

“Als er wegversperringen zijn door omgevallen bomen of wegenwerken en je moet daardoor drie kilometer omrijden, is dat wel nuttige informatie terwijl je je klaarmaakt om te vertrekken”, zegt Beeckman. “De switch naar de fiets is al een tijd bezig en is door de coronacrisis nog verder versneld. Dus er is veel vraag naar actuele informatie.”

Files aankondigen, dat wordt uiteraard niet de bedoeling. “Al zijn er op de fietsroute tussen Antwerpen en Mechelen wel degelijk al structurele vertragingen, maar natuurlijk gaat dat niet over een halfuur tijdverlies. Het is voor fietsers ook niet zo veilig om tijdens de rit naar de radio te luisteren, dus het is info die je kan verwerken voor je vertrekt.”

Het is voor de VRT niet de bedoeling om een volwaardig onlineplatform op te richten dat alle meldingen verzamelt. Er komen wel gesprekken met mogelijke partners die dat op poten kunnen zetten, bijvoorbeeld via een netwerk van doorwinterde fietspendelaars die als correspondent optreden. De VRT kan uit die informatie dan de belangrijkste incidenten opnemen in het verkeersbulletin op de radio.

Het gaat nog om een pril initiatief, maar het wekte wel al enthousiasme op bij de Fietsersbond, dat met Bike to Work ondernemingen stimuleert tot fietsvriendelijk personeelsbeleid, en bij de provincies, die de fietssnelwegen beheren.(kba)

Nu in het nieuws