©  Photo News

Pro League brengt voetbalclubs op de hoogte van regels in coronatijden: één test per week voor spelers, week quarantaine bij besmetting

De Pro League heeft woensdagavond het protocol voor de verplichte coronatesting van de spelers en omkadering van de 24 professionele voetbalclubs overgemaakt. De coronatests zullen minstens een keer per week uitgevoerd worden door de labo’s van het AZ Delta in Roeselare en MB Next in Louvain-La-Neuve.

Iedereen die tot categorie 1 behoort, zijnde de spelers, de technische en medische staf, het omkaderend personeel, de materiaalmannen, de teammanager (maar niet hun bubbels) en scheidsrechters, moet zich een keer per week laten testen via de gecentraliseerde procedure zoals uitgewerkt door de Pro League.

“Een minimum aan contacten met derden, is voor categorie 1 de absolute leidraad in de gehele periode van voorbereiding en competitie, tot vanuit overheidswege verdere versoepelingen van de geldende maatregelen wordt uitgevaardigd”, klinkt het. “Idealiter wordt categorie 1 zo veel als mogelijk in afzondering ondergebracht. Hetzij op de eigen site, hetzij in een hotel. Indien niet mogelijk dienen deze personen zo veel mogelijk onnodige verplaatsingen en onnodige sociale contacten te vermijden.”

Vanaf de start van de competitie gebeuren tests op een moment zodat de resultaten ten vroegste 48 uur en uiterlijk 5 uur voor aanvang van de match bekend zijn. Elke test gebeurt dus ten laatste 48 uur voor een wedstrijd, waarna de spelers in quarantaine gaan. De labo’s komen naar de clubs om de testen af te nemen. Clubs moeten een ruimte voorzien die exclusief voor de testing dient. Om de testing in goede banen te leiden, moet elke profclub een vaste contactpersoon aanstellen voor de organisatie ervan. Die persoon zal ook aanwezig zijn bij de afname.

Week quarantaine

De resultaten van de tests komen binnen bij artsen aangesteld door de Pro League en de voetbalbond. Zij nemen bij positieve gevallen contact op met de clubdokter. Als iemand uit categorie 1 positief test, gaat die in quarantaine voor zeven dagen. Zijn ploegmaats moeten niet automatisch in quarantaine. Na een positieve test van een speler wordt de rest van de ploeg daags na de competitiematch opnieuw getest en moet de ploeg tot de uitslag van deze test met afstand trainen. Als iedereen vervolgens een negatieve test aflegt, kan er opnieuw normaal getraind worden.

Ook opmerkelijk. “De club voorziet wat nodig is om de collectieve trainingen en oefenwedstrijden van haar a-kern te filmen om bij een positieve test risicocontacten te kunnen detecteren”, voorziet het protocol van de Pro League.

 ©  Photo News

Geen publiek

Hoewel de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad intussen sportwedstrijden met (zittend) publiek tot 400 toeschouwers toestaan, lijkt het de Pro League na overleg met medici en overheden opportuun om in een eerste fase oefenwedstrijden achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

“Uit verder overleg hoopt de Pro League spoedig protocollen voor wedstrijden met beperkt publiek te kunnen puren. Deze zullen na de nodige toetsingen steeds zo snel mogelijk aan de clubs meegedeeld worden opdat zij de lokale vertaling kunnen maken”, klinkt het.

Fysiek contact is enkel toegestaan op het veld. “En elke wedstrijd wordt gefilmd, net als de opwarming en cooling down. De bestanden worden door de club bijgehouden opdat deze kunnen opgevraagd worden voor eventuele tracing.”

Meer voetbalnieuws