Een ANPR-camera. ©  rr

Gemeenteraad keurt plaatsing ANPR-camera’s goed (en daar is niet iedereen mee akkoord)

Heist-op-den-Berg -

De Heistse gemeenteraad heeft de plaatsing van ANPR-camera’s goedgekeurd voor een trajectcontrole aan de Mechelbaan in Booischot.

“De nummerplaatcontrole is belangrijk voor de snelheidshandhaving. De camera’s kunnen ook gebruikt worden om in te grijpen bij gestolen voertuigen, verdachte voertuigen, ontbreken van verzekering of keuringsbewijs enzovoort. Ze hebben ook een belangrijke rol in de strijd tegen criminaliteit. De camera’s zullen ook aangesloten worden op de nationale server”, zegt waarnemend korpschef Eva Tolleneer van de lokale politiezone Heist. Het aankoopbedrag is 159.000 euro.

Michel Van Dyck, raadslid voor N-VA uit de meerderheid, zegt de combinatie met de recent ingevoerde zone vijftig te betreuren. “Ik ga ervan uit dat het om een ongelukkige beslissing gaat in het heetst van de strijd tegen het coronavirus. ANPR is een goede zaak, maar niet als er maar vijftig gereden mag worden op zo’n baan”, vond Van Dyck. Ook oppositieraadslid Jan Baestaens (ETA+) trad hem daarin bij.

Gevaarlijk rijgedrag

Schepen van Mobiliteit Katleen Vantyghem (N-VA) zegt dat er toch redenen waren om in te grijpen. “We kregen veel en herhaaldelijk klachten over gevaarlijk en te snel rijgedrag en de baan is een schoolroute. Er zijn heel wat klachten over binnen gekomen. Ik begrijp dat zo’n ingreep soms wat moeilijk kan vallen, maar we zullen dit opvolgen en opnieuw bekijken met de opmaak van het mobiliteitsplan. We zullen ook aftoetsen met de bevolking. Maar op dit moment was dit een ingreep die we nodig achtten.”

Een drietal weken na de invoering van de zone vijftig is een mobiele snelheidscontrole georganiseerd. Die leverde een zeventig pv’s op. Er zijn eerder al maximumsnelheiden tot 160 kilometer per uur gemeten. (bepr)

DE TEST