Pakawi Park deelde ook deze twee foto’s van de paring. ©  rr

Vier fossa’s geboren in Pakawi Park

In Pakawi Park, de voormalige Olmense Zoo in Balen, zijn onlangs vier fossababy’s geboren. De diertjes stellen het goed. De dierentuin neemt deel aan het Europese kweekprogramma van de bedreigde soort, die ook bekend is als fretkat.

In het hele Europese kweekprogramma zitten volgens Pakawi Park nog maar 77 dieren en tot nu toe zouden er alleen in Duisburg en Frankfurt in Duitsland al nakomelingen zijn. Het is trouwens ook de eerste keer dat er in Pakawi Park dieren ter wereld komen in het kader van een erkend kweekprogramma. “Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Pakawi Park en de vroegere Olmense Zoo samen dat zulke belangrijke dieren geboren worden”, stelt de directie. “En dat bij dieren die perfect in onze collectie en educatie rond katachtige roofdieren passen.”

De fossa hoort ondanks zijn tweede naam eigenlijk niet tot de familie van de katachtigen, maar tot een aparte tak van enkel op het eiland Madagaskar voorkomende dieren. Het is een roodbruin, slank roofdier dat tot 90 centimeter lang kan worden. Het dier leeft zowel in de bomen als op de begane grond. Net als zovele diersoorten op Madagaskar is de fossa bedreigd in zijn voortbestaan door onder meer boskap en jacht.

Vorig jaar werd er trouwens ook al één jong geboren bij de fossa’s van Pakawi Park, maar dat werd door de moeder opgegeten, een fenomeen dat wel vaker voorkomt bij het eerste nest van een fossa - ook in het wild.  blg

MEER OVER Olmense Zoo

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio