©  Shutterstock

Viva de ventilator: tien modellen die mooi staan in huis

In sommige huizen hangt de warmte van de voorbije week nog binnen en is een fris briesje meer dan welkom. Geen budget voorzien om te investeren in een airco en geen zin om een - vaak logge -luchtkoeler in huis te halen? Dan kun je altijd kiezen voor een ventilator, die een eyecatcher is in het interieur.

vwhBron: interieur

Op zwoele dagen warmt de lucht rond onze huid op en voelt het lichaam warm aan. Dan is ventilatie welkom. “Een ventilator zal de verwarmde weer lucht wegblazen, waardoor de huid omringd wordt door frissere lucht”, zegt Jo De Knibber, docent thermodynamica aan de HoGent. “Onder meer met een klassieke ventilator komt die verse, frisse lucht snel aan. De temperatuur op je lichaam daalt meteen en je voelt je snel weer comfortabel.”

De expert voegt eraan toe dat velen de windsnelheid willen verhogen om extra af te koelen. “De gevoelstemperatuur zal lager worden, maar hoe meer de ventilator moet draaien, hoe meer lawaai het toestel zal veroorzaken. Dat kan het behaaglijk gevoel weer verminderen.”

Insectenwering

Als je een ventilator in de kamer wilt installeren, richt je het toestel best niet rechtstreeks naar jou. “Een lokale luchtstraal kan je ziek maken Het is beter om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen over een grote oppervlakte met een kleinere snelheid.”

Geef ook de voorkeur aan een grotere ventilator. Plaats het toestel op een afstand en stel in op een trage draaisnelheid. Dat is beter dan een kleine ventilator die pal naast jou staat te blazen.

Een bakje ijs ervoor plaatsen haalt niet veel uit. Het ijs warmt op tot nul graden, smelt en het vloeibare water warmt verder op om uiteindelijk te verdampen. Voor dit proces is energie nodig, die uit de lucht wordt onttrokken in de vorm van warmte. Het resultaat: de luchttemperatuur daalt, alleen merk je het nauwelijks.

Een paar ijsblokjes volstaan dus zeker niet om een slaapkamer tijdens een warme zomernacht koel te houden. ‘s Nachts zet je gewoon beter een raam open. Geen vliegenraam? Installeer je ventilator op een veilige afstand van je bed. Insecten houden er niet van en zullen minder vaak voorbij zoemen.”

Het rooster

Let er bij aankoop op dat het rooster stevig aan het toestel is bevestigd. Tegenwoordig zijn de meeste mazen heel fijn, zodat er geen (kinder)vingers tussen kunnen. Geen enkele fabrikant wil vandaag het risico lopen om een onveilig rooster te monteren. Je hebt tegenwoordig ook ventilatoren met zogenoemde safe blades. Dat zijn rubberen vinnen die onmiddellijk stilvallen bij contact met een voorwerp.

Als je het apparaat wilt poetsen, trek het dan eerst en vooral uit het stopcontact. Verstuif een beetje ontvetter op een wonderspons of microvezeldoekje. Let erop dat er zeker geen vloeistof in de motor loopt, zo voorkom je het risico op een kortsluiting als je de ventilator de volgende keer laat draaien.

 
  • gele ventilator - Maisons du Monde - 13,99 euro
  • blauwe handventilator - Hema - 11 euro
  • zwart met gouden ventilator - Domo - 89,95 euro
  • houten vloerventilator - Stadler - 167, 99 euro via Coolblue
  • ventilator op houten standaard - Lidl - 99,99 euro
  • safe blade ventilator van Eurom - 19,99 euro via Brico
  • zilveren ventilator - AEG - 64,95 euro
  • muntgroene ventilator - Bestron - 38,95 euro
  • roze ventilator - Sadler - 69 euro via de Bijenkorf
  • witte ventilator op standaard - Duux - 149,99 euro