Boechout, Borsbeek en Mortsel halen slag thuis over trainingsvluchten luchthaven Deurne

Nadat de stad Mortsel en gemeenten Borsbeek en Boechout beroep aantekenden, heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen een besluit van voormalig Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van Den Heuvel (CD&V) vernietigd. De vernietiging van het besluit zorgt ervoor dat er niet meer trainingsvluchten mogelijk zijn.

Andreas Rotty

Het Vlaams departement Omgeving had een verzoek tot bijstelling ingediend voor de milieuvergunningsvoorwaarden van de uitbater van de Antwerpse luchthaven. Daarin werd de onduidelijkheid tussen de begrippen 'vluchten' en '(vlieg)bewegingen' in het kader van lokale trainingsvluchten aangekaart. Door duidelijkheid te scheppen moest de controle en handhaving van het toegestane aantal trainingsvluchten vereenvoudigd worden.

Maar de besturen van Mortsel, Borsbeek en Boechout tekenden beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, omdat de voorwaarde in feite een versoepeling was van het aantal toegelaten trainingsvluchten. De gemeentes krijgen nu gelijk van de Raad die de beslissing van Van Den Heuvel vernietigde. Die versoepeling van de trainingsvluchten blijft dus uit.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen benadrukt wel dat de exploitatie van de luchthaven en de mogelijkheid tot het uitvoeren van lokale trainingsvluchten op geen enkele manier in het gedrang komen. "Enkel de bijstelling van de specifieke milieuvergunningsvoorwaarde werd immers vernietigd."

MEER OVER Luchthaven Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio