Boechout stelt relanceplan voor: “We moeten opnieuw een dorp worden”

De burgemeester overlegt met zijn college. Foto: Patrick Van Dyck

Boechout stelt relanceplan voor: “We moeten opnieuw een dorp worden”

Print
Boechout -

Steun voor kwetsbare gezinnen en lokale armoedebestrijding, een aankoopbon van 10 euro voor elke inwoner, ondersteuning van verenigingen, een sterk toeristisch zomeraanbod en een hulde voor de coronahelden: dat zijn de kernpunten van het Boechoutse relanceplan. Het plan werd maandag in de gemeenteraad goedgekeurd.

Nu de coronamaatregelen voorzichtig worden opgeheven, maakt Boechout plannen over hoe het de heropleving van het dagelijkse leven het best aanpakt en ondersteunt. Burgemeester Koen T’Sijen legt uit: “De maatregelen hebben we samengevoegd in een relanceplan. Met dat plan willen we van Boechout opnieuw een dorp maken om te ontmoeten. Het plan is een levend document dat we nog zullen aanpassen. We werken de ideeën verder uit en toetsen ze op hun effectiviteit en haalbaarheid.”

Het plan is opgebouwd rond vijf thema’s, waarvoor de gemeente van de Vlaamse overheid extra middelen kreeg. “Meer dan 50.000 euro wordt besteed aan lokale armoedebestrijding. Zo onderzoeken we onder meer hoe we deze middelen via een nieuw reglement en via lokale vouchers structureel kunnen verdelen onder kwetsbare gezinnen en armoedeprojecten”, zegt T’Sijen.

Daarnaast zal de gemeente iedere inwoner een aankoopcheque van 10 euro schenken, te besteden bij lokale handelaars, marktkramers en horeca. “Zo maken we meer dan 135.000 euro vrij om de koopkracht te verhogen. “Wie wil, kan zijn cheque bij de dienst welzijn inleveren. Die zal de cheques verdelen onder de minderbedeelden.”

Investeren in wandel- en fietsverkeer

Boechout zet deze zomer ook in op een sterk toeristisch, cultureel en sportief aanbod. “Zo lanceren we een nieuwe fietsroute, een Belpopwandeling en openluchtconcerten. Maar we vergeten onze verenigingen niet. Met de middelen uit het Vlaamse noodfonds, meer dan 145.000 euro, willen we jeugd-, sport-, cultuur- en seniorenverenigingen extra ondersteunen.”

Volgens T’Sijen hebben heel wat mensen de voorbije periode de voordelen van fietsen en wandelen herontdekt. “Met de subsidie van 7.000 euro passen we het openbaar domein aan om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven.”

Boechout wil ook deelnemen aan de Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september. “Ideaal om onze coronahelden in de kijker te zetten en een heldenbos te planten.”

Boechout stelt relanceplan voor: “We moeten opnieuw een dorp worden”
Foto: Patrick Van Dyck
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio