Egbert Lachaert, Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez.  ©  Photo News

 

Jaar na verkiezingen eindelijk beweging in Wetstraat: MR, Open VLD en CD&V gaan samenzitten met N-VA, CDH en SP.A

Een dik jaar na de verkiezingen beweegt wat in de Wetstraat. De voorzitters van MR, Open VLD en CD&V werken aan een startnota en zitten deze week nog samen met N-VA, CDH en SP.A.

De drie partijvoorzitters die formatie naar zich toegetrokken hebben, Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert Lachaert (Open VLD) en Joachim Coens (CD&V), steken een tandje bij. Ze werken aan een basisnota en nodigen de voorzitters van N-VA, SP.A en CDH uit om daarover samen met hen rond de tafel te zitten. Bedoeling is om tot een regering te komen met een meerderheid. Met de 76 zetels op 150 die ze samen hebben, kan dat. Al is het wel de krapst denkbare meerderheid.

‘Die zes partijen hebben geen veto tegen mekaar gesteld, maar het kan zijn dat er andere partijen zijn die constructief zijn en willen aansluiten op dat verhaal’, zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in het VRT-Journaal. Zo zou bijvoorbeeld ook de PS nog betrokken kunnen worden, geeft hij aan. ‘We staan voor enorme uitdagingen om de economie opnieuw op te starten, maar ook op de sociale gevolgen van de coronacrisis te verzachten.’

Daarom stelt de liberaal onder meer betere barema’s in het vooruitzicht voor de zorgsector en maatregelen om mensen met een laag inkomen netto meer te laten overhouden. Maatregelen die op maat van de socialistische gesprekspartners geschreven zijn. SP.A reageert voorlopig niet wild enthousiast, maar wacht de teksten af.

‘Zweeds niet meer aan de orde’

‘Het Zweedse verhaal is niet meer aan de orde. Er zijn verkiezingen geweest en corona’, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. Hij reageert daarmee op de verklaringen van onder meer Elio Di Rupo (PS), die vandaag nog eens herhaalde de Zweedse regering niet te willen depanneren. Exact wat SP.A-voorzitter Conner Rousseau dit weekend ook zei in De Morgen.

Coens is zich bewust van de krappe marge. 76 zetels is niet veel, geeft hij toe, ‘maar een minderheid is nog erger’. Ook hij benadrukt dat andere partijen, met name de PS, niet uitgesloten worden. ‘Het belangrijkste is dat we partijen kunnen vinden om samen een meerderheid te vormen, op basis van teksten, nota’s en inhoud.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER