Treinsporen en betonnen spijker in Hobokense Polder

Print

Video: atv

Hoboken -

Vandaag werd er een nieuwe digitale erfgoedwandeling voorgesteld in de Hobokense Polder.

Aan de hand van foto’s, video’s en geluidsfragmenten kunnen wandelaars de

ontstaansgeschiedenis leren kennen.

We kennen de Hobokense polder als groen natuurgebied vlakbij de stad. Maar wie goed kijkt, vind er ook oude treinsporen, betonnen schroeven en stukken oude stadsomwalling terug. Oorspronkelijk moest het polderlandschap een woonwijk en industriegebied worden. Een deel van dat project gerealiseerd in Polderstad, maar door de oliecrisis en het protest in de buurt, werden de andere plannen stopgezet.

Toen de petroleumindustrie het gebied hier verliet, omdat het naar het Marshalldock verhuisde, was de vraag gewoon: laat het terrein achter in de oorspronkelijke staat. Dat wilde in die tijd zeggen: bombardeer alles en laat alles liggen zoals het ligt.

Later, bij het aanleggen van de Kennedy Tunnel en de Antwerpse ring, werd ook het uitgegraven zand en de oude stadsomwalling in dit gebied gedropt. Op die grondwoestijn groeiden planten en vestigden zich dieren. Het resultaat is het polderlandschap dat we vandaag kennen. Aan de hand van foto’s en video’s leren wandelaars ook de verhalen van arbeiders, die hier vroeger werkten, kennen.

Er zijn vooral veel verhalen, kleine en grote verhalen. Ik heb getuigenissen opgenomen in deze wandeling van mensen die hier gewerkt hebben. Er is een man van Natuurpunt die nu zorgt voor de koeien in het gebied, hij heeft hier ook nog gewerkt in een olieverwerkend bedrijf. Hij laat dan de bodem zien: want wanneer je het gras opheft, zie je nog een betonnen plaat, de bodem van een olietank.

De wandeling is opgenomen op twee digitale platformen: de Antwerp Museum App en IZI travel.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio