De Wever over de vele files. Beeld: ATV

“Aangekondigde chaos”: heel Antwerpen staat stil

Antwerpen -

Meerdere werkzaamheden zorgden maandagavond voor een waar verkeersinfarct in onder andere de wijk Zurenborg, Berchem en Borgerhout. De Plantin en Moretuslei werd maandag geknipt en het kruispunt van de Luitenant Lippenslaan met de Singel – het verlengde van de Plantin en Moretuslei – werd maandag afgesloten.

Op de E313 richting Hasselt wordt al een tijdje gewerkt aan de geluidsschermen ter hoogte van de Borgerhoutse Tuinwijk. Dat zorgt voor files op de Ring.

Bovendien is sinds maandag de Plantin en Moretuslei, een belangrijke uitvalsweg voor verkeer dat van Antwerpen naar de Ring wil rijden, geknipt ter hoogte van het kruispunt met de Provinciestraat. Op de Plantin en Moretuslei wordt al een jaar gewerkt.

Daarnaast werd gisteren ook gestart met werkzaamheden op het kruispunt van de Luitenant Lippenslaan met de Singel, waardoor daar niet meer gekruist kan worden. Op- en afrit 3 Borgerhout zijn afgesloten voor het verkeer komende vanuit het zuiden. Die werken duren nog tot eind augustus, net als die aan het kruispunt met de Provinciestraat.

Afstemmen

Dat alles zorgde ervoor dat het zowel op de Ring als in kleinere straten, zoals in de wijk Zurenborg en in Borgerhout, Berchem en Deurne, lang aanschuiven was. Was het niet beter die werven niét te laten samenvallen? “Onze werkgroep impact management is constant bezig met het afstemmen van verschillende werven op elkaar”, reageert Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer. “De werken aan de Plantin en Moretuslei zijn al geruime tijd aangekondigd en we hebben er meermaals voor gewaarschuwd en gewezen op de alternatieven.”

Hij benadrukt dat het gisteren de eerste dag van de werken was, wat de hinder altijd nog iets groter maakt omdat automobilisten er nog aan moeten wennen. “We hebben gewacht tot de vakantie omdat dat een verkeersluwe periode is.”

Ook voor de werken aan de geluidsschermen op de E313 zijn maatregelen getroffen, aldus Schoenmaekers. “In de weekends is de hinder daar groter, omdat er dan slechts twee rijstroken beschikbaar zijn maar in de week houden we er drie open. De mensen van de Tuinwijk wachten al zeer lang op die schermen. We doen ons best om alles op elkaar af te stemmen, maar ooit moeten de werken wel plaatsvinden.”

Omdat de werken aan de Singel samenvallen met het plaatsen van de geluidsschermen, houdt het AWV de op- en afritten van de Ring voor het verkeer van en naar Deurne-Zuid open tot 12 juli. Daarna gaan die ook dicht.

 © rr

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(dvd)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio