©  Yann Bertrand

Moskeeën verfijnen de regels: traditioneel vrijdaggebed start pas 1 september weer op

De Antwerpse moskeeën zullen pas vanaf 1 september weer het druk bijgewoonde vrijdaggebed organiseren. De gebedshuizen mogen woensdag al open, maar hebben vergaderd over de modaliteiten. Er wordt dus opgestart met de drie eerste gebedsmomenten van de dag, waarbij doorgaans wat minder volk aanwezig is.

Er was gisteren een vergadering met de moskeevoorzitters, de theologische raad en Marc Van Ranst. Ook het kabinet van schepen Tom Meeuws, bevoegd voor de erediensten, was aanwezig. Een algemeen akkoord voor heropstart van de moskeeën was al gegeven.

Maar op de vergadering is bepaald nog niet voor het (drukke) vrijdaggebed te opteren. Vanaf 1 juli 2020 zullen de moskeeën de deuren heropenen enkel tijdens de 3 eerste gebedsmomenten van de dag, namelijk het Fajr, Dohr en Asr-gebed. Op zondag 19 juli wordt dan een evaluatiemoment gehouden. Ondertussen worden goede afspraken gemaakt over de gebedsmatjes, het ontsmetten van de handen, het verplichte gebruik van een mondmasker tijdens het gebed en het nastreven van een afstand van 1,5 m tussen de gelovigen.

 ph

MEER OVER Coronavirus