© ATV

Paula Marckx overleden op 94-jarige leeftijd

Antwerpen
jtp

Paula Marckx is afgelopen nacht overleden op 94-jarige leeftijd. Dat meldt haar dochter Alexandra maandag. In 1979 won Marckx een rechtszaak tegen de Belgische Staat waardoor kinderen van ongehuwde moeders dezelfde rechten kregen als andere kinderen.

Marckx was een bewust ongehuwde moeder die na de geboorte van haar baby Alexandra het kind expliciet moest erkennen als haar dochter, terwijl gehuwde moeders dat niet moesten doen. Ook op andere vlakken zoals erfrecht bleken er nog verschillen te zijn tussen de rechten van haar kind en kinderen van gehuwde moeders.

Ze trok daarom namens zichzelf én haar dochter naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor een procedure tegen de Belgische Staat. Het Hof oordeelde dat ons land met haar wetgeving verschillende artikelen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schond. Het duurde wel nog tot 1987 voor België effectief de nodige wijzigingen doorvoerde.

Ook in heel wat andere Europese landen bestond een soortgelijke discriminatie. Ook zij hebben hun wetgeving in de loop der jaren moeten aanpassen als gevolg van het arrest-Marckx.

De dochter van Paula Marckx postte het overlijdensbericht maandag op Facebook:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onlangs was Marckx nog te zien in het Canvas-programma ‘Meer vrouw op straat’. Daarin werd gepleit om meer straatnamen naar beroemde vrouwen te vernoemen. “Een straat naar mij noemen, dat zou me veel plezier doen. Het zal er wel van komen, denk ik. Het zou mooi zijn als ze mij na mijn dood af en toe nog eens zouden herinneren”, vertelde ze daar onlangs over.

“Vannacht overleed Paula Marckx. Het hiernamaals zal nooit meer zijn wat het was. Prachtige vrouw. Heerlijke vriendin”, zo nam onze Citta-columnist Guillaume Van der Stighelen maandag afscheid van zijn goede vriendin via Twitter.

Twee weken geleden spraken wij nog met Paula Marckx:

LEES OOK: Paula Marckx (94) was naaktmodel, journaliste en maakte het leven van alle ongehuwde moeders beter: “Ik wil jong sterven”

Paula Marckx en haar dochter Alexandra. ©  Joris Herregods

 jtp, blg

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio