Standbeeld pater De Deken op De Bist beklad met rode verf

Het standbeeld van pater De Deken op de Bist in Wilrijk is zondag beklad met rode verf. “De politie heeft de camerabeelden opgevraagd”, zegt districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA). “Als de daders geïdentificeerd zijn, zullen we de kosten voor de reiniging op hen verhalen.”

Het standbeeld van pater De Deken op de Bist in Wilrijk is al lang omstreden. Constant Pierre-Joseph De Deken (1852-1896) was een missionaris en ontdekkingsreiziger die verbleef in China, Tibet en Congo. Het beeld op de Bist toont hem met een knie die lijkt te rusten op de rug van zwarte man die knielt aan zijn voeten. In 2015 kreeg het een bord dat wat duiding geeft bij de geschiedenis van de Wilrijkse pater.

Net zoals het standbeeld van Leopold II op de Markt in Ekeren, dat intussen is weggehaald, is nu ook het standbeeld van pater De Deken beklad met rode verf. “Het beeld staat onder permanente camerabeveiliging”, zegt districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA). “De politie heeft die beelden intussen opgevraagd om de dader te identificeren. We hopen dat de dader dus gevat wordt, zodat ook de kosten voor de reiniging verhaald kunnen worden. De stadsdiensten zijn ook verwittigd om het standbeeld zo snel mogelijk te reinigen.”

© JHS

© JHS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio