© Diederik Geypen

STAGEDAGBOEK ANTWERP. Stage eindigt met 1-0-zege tegen Duitse vijfdeklasser

Van al onze clubs die deze zomer op stage gaan bijt Antwerp FC de spits af. De Great Old zakte naar het Duitse Harsewinkel-Marienfeld af, waar het nog tot en met 4 juli de bekerfinale en het nieuwe seizoen voorbereidt. Ook Gazet van Antwerpen is van de partij en houdt u in dit dagboek op de hoogte van alle nieuwtjes op en rond het trainingsveld.

Diederik Geypen

<h3>ZATERDAG 4 JULI</h3>

Stage eindigt met 1-0-zege tegen Duitse vijfdeklasser, nog enkele profielen welkom

Antwerp sloot zijn oefenstage in het Duitse Marienfeld zaterdag af met een 1-0-zege tegen de Duitse vijfdeklasser BW Lohne.

Ivan Leko koos voor een zo sterk mogelijke basiself, rekening houdend met het feit dat Haroun door zijn lichte zorgen niet in actie kwam. Hij hanteerde een 3-4-3 met voorin opnieuw Refaelov en Miyoshi in steun van Mbokani. Na een zware trainingsweek had de Great Old wel moeite om uitgespeelde kansen te creëren. Een schot van Miyoshi werd gepareerd, een schot van Buta – die weer de hele rechterflank deed – belandde in het zijnet. Rodrigues, die de linkerflank voor zijn rekening nam, scoorde wel na een heel knappe aanval. Batubinsika stuurde Refaelov diep en die legde terug tot bij de Portugees, die hard inschoot.

Na rust elf nieuwe namen, onder wie beloften Diaby en Bruni – die samen met de later ingevallen Niangadou opnieuw op en af waren gekomen. Op schoten van Bolingi (over), Mendy en Bruni na viel er niet veel te noteren, en dus bleef het bij 1-0.

Juklerod, Benson en Louis Verstraete kwamen net als Haroun niet in actie na hun (licht) blessureleed. Ook Lausberg en Lathouwers speelden niet.

Gisteren en vandaag is de groep vrij, al worden enkele spelers wel op de Bosuil verwacht. Vanaf nu is het weer uitkijken naar eventuele nieuwkomers. Er zijn nog een aantal profielen welkom: een centrale verdediger, een winger (Edmilson?) en een spits – met snelheid, daar ontbreekt het voorin nog aan.

ANTWERP: Butez; Batubinsika, Pius, De Laet; Buta, De Sart, B. Verstraete, Rodrigues; Refaelov, Miyoshi, Mbokani

NA RUST: Matijas; Seck, Avadongo, Diaby; Quirynen, Boya, Hongla (75’ Niangadou), Bruni; Mendy, Coopman, Bolingi

DOELPUNT: 25’ Rodrigues 1-0

<h3>VRIJDAG 3 JULI</h3>

13u10: Nog geen Haroun op het veld bij Antwerp

Op de voormiddagtraining bij Antwerp - met eerst focus op krachtoefeningen - was de aanvoerder nog niet van de partij. Faris Haroun werkte opnieuw in de fitness. Louis Verstraete kwam wel weer buiten, maar terwijl de ploeg passingvormen afwerkten, beperkte hij zich nog tot lopen, net als youngster Lausberg. Ook Benson werkte nog apart.

 

 ©  dvd

 

 ©  dvd

5u: COMMENTAAR. Buta

Ivan Leko maakt nu al spelers beter. Ik kijk vooral naar Aurelio Buta (23), want het systeem met drie achterin lijkt hem op het lijf geschreven. De Portugese rechtsback - gevormd als rechtsbuiten - speelt nu wat hoger en voelt zich daar nog beter in zijn vel. Het was maar tegen Brasschaat, maar de sneltrein maakte woensdag indruk met zijn rushes en assists, en lokte een penalty uit. Gisteren op training schoot hij de ballen ook vlotjes ­binnen.

Buta wordt steeds meer een ­thema onder de fans. Ze hopen dat Antwerp op termijn voor hem kan cashen, maar ze hopen vooral dat hij nog een jaartje blijft. Dat hoopt Lior Refaelov ook. Die roept zowaar op om het contract van zijn ploegmaat - dat over twaalf maanden ­afloopt - te verlengen: “Als ik ­eigenaar was, ik gaf hem alles wat hij maar wil, want hij is zó goed. Maak hem blij, geef hem mooie ­cijfertjes, en verkoop hem volgende zomer voor een nog groter bedrag.”

We kunnen Refaelov en de fans al enigszins geruststellen. Op 1 ­augustus op de Heizel is Buta nog van de partij.” Vóór de bekerfinale laten we geen enkele sterkhouder gaan”, zegt Sven Jaecques stellig. Maar daarna? Dat hangt af van de clubs die aankloppen. Buta staat ­uiteraard (opnieuw) open voor een transfer. En zowel Premier League- als Serie A-clubs snuffelen. Maar daar blijft het voorlopig bij, want door corona viel alles wat stil.

Komt er niks uit de bus, dan staat Buta open voor een nieuw contract, en dat is goed nieuws voor ­Antwerp. Dan loopt hij in 2021 ­tenminste niet gratis weg. Wel moet de Great Old sowieso rond ­tafel met Benfica, dat nog meer dan 20 procent van Buta’s economische rechten bezit. Dat ­betekent ook dat als hij wordt ­verkocht, Benfica nog een aardig deeltje van de transfersom ­opstrijkt. Maak zolang Leko hem ­intussen beter blijft maken, is dat niet zo erg. Dan blijft de prijs ­stijgen.

<h3>DONDERDAG 2 JULI</h3>

11u54: Louis Verstraete staakt de training uit voorzorg

Om 10 uur stipt begonnen Leko en zijn troepen aan alweer een nieuwe sessie. Haroun en Juklerod bleven binnen, al kwam de Noorse linksback wat later wel nog lopen. Rodrigues en Benson, de andere twee twijfelgevallen van de voorbije dagen, werkten nog apart met Jan Van Damme, de nieuwe kinesist, maar legden wel de pittige loopoefeningen mee af en doen in de namiddag normaal gezien alles met de groep. Na een uur hield Louis Verstraete het voor bekeken. Hij had wat last van de adductoren en staakte de training uit voorzorg.

Seck haalt eerst van de lijn, Miyoshi scoort wél in tweede instantie. © dvd

 

 ©  dvd

 

 ©  dvd

5u: COMMENTAAR. Belofte

Het leven van een Antwerp-belofte. Ruim zeven uur in de wagen zitten voor een tiental speelminuten. Het overkwam Gouné Niangadou (22) en Abdoulaye Diaby (19). Bruny Nsimba (20), de derde belofte die halsoverkop werd opgetrommeld, mocht gelukkig wat langer meedoen. Leko gunde elke veldspeler van de A-kern 45 minuten. Maar met vier lichtgeblesseerden kwam de Kroaat niet aan de beoogde 22 man. Ook tijdens de ochtendtraining deed doelman Lathouwers al dienst als linksachter.

‘Is het dat allemaal wel waard?’, kun je je dan afvragen. Wel, ja. Je zal maar in Leko’s gratie vallen. Nog wat langer mogen blijven. Ook volgende week met de A-kern mogen trainen. Én in een volgende oefengalop wat meer minuten krijgen. Zie maar naar de jonge Lausberg (18). Van starten met de beloften tot meegaan op stage in een handvol trainingen. Met zijn wingbackvermogen past de Luikenaar met Limburgs accent helemaal in het kraam van Leko.

Het overkwam ook Marouane Fellaini, vijftien jaar geleden bij de U21 van Standard. De toenmalige sportieve baas van de Rouches loopt tegenwoordig op de Bosuil rond. Ene Luciano D’Onofrio merkte de jonge box-to-box-speler met een geweldig loopvermogen op in een beloftematch. Zijn toenmalige jeugdtrainer had het niet zo op Fellaini begrepen, maar D’Onofrio dus wel. De rest is ondertussen geschiedenis. Misschien denken we binnen vijftien jaar nog eens terug aan die toch niet zo zinloze autorit naar Marienfeld.

<h3>WOENSDAG 1 JULI</h3>

19u08: Antwerp wint eerste oefenwedstrijd tegen Brasschaat met 6-0

Antwerp FC speelde woensdagavond zijn eerste oefenpartij van de voorbereiding. De Great Old liet hiervoor KFC Brasschaat naar Duitsland overkomen. Aanvankelijk was het plan dat alle spelers van de tweedeprovincialer getest zouden worden op Covid-19, maar dat gebeurde niet. Antwerp won uiteindelijk met 6-0.

Lees hier meer over de eerste oefenwedstrijd

© dige

12u26: viertal ontbreekt op vijfde stagedag

Antwerp trainde vanmorgen met 22 spelers in de plenzende regen. Faris Haroun was er niet bij. De kapitein had nog steeds last ter hoogte van de enkel. Hij zal enkele dagen niet meetrainen. Benson, Rodrigues en Juklerod werkten apart op het veld. Benson (quadriceps) en Rodrigues (knie) hervatten morgen met de groep.

Juklerod (verrekking adductoren) sluit morgen of overmorgen aan. De Great Old trainde op passing en positiespel. Leko nam tussendoor uitgebreid de tijd om tactische consignes mee te geven en bij te sturen waar nodig. De training werd afgesloten met een reeks hoekschoppen.

 

 ©  dige

 

 ©  dige

5u: COMMENTAAR. Smakelijk

“Goeie morgen. Alles goed? Smakelijk.” Tot daar het Nederlands van Vedran Runje. De 44-jarige Kroaat bleef na de coachwissel Bölöni - Leko aan boord, en gelukkig maar. Vind maar eens een keeperstrainer met zo’n traptechniek. Hard én ­precies, ook vanop 35 meter. Het doelmannentrio Matijas - Butez - Lathouwers heeft de voorbije dagen al grote ogen opgezet. Ze hebben vrede met het feit dat die combinatie van kracht en nauwkeurigheid niet te evenaren valt.

Gelukkig draait het in de ­eerste plaats om clean sheets. Geen evidentie met zo’n vrijeschopspecialist tegenover hen. “Or you stop the ball, or you go home by car”, roept Runje in zijn sappig Engels. “Ready? Smakelijk!” Met een kanonskogel knalt hij het leer in de winkelhaak. De mond valt open bij ­enkele spelers van Lokomotive Leipzig die achter het doel ­hebben postgevat.

Effectief inpakken en weg­wezen tolereert Runje niet. Want daar volgt alweer de ­volgende raket. Altijd binnen het kader, zelden een fausse queue. Elke training opnieuw dwingt hij zijn goalies tot het uiterste, telkens gekruid met een portie humor. Ontspannen of bloedserieus. Runje grapt ­altijd. En wij lachen mee.

<h3>DINSDAG 30 JUNI</h3>

12u47: Haroun vroegtijdig naar de kant, deze namiddag zijn de spelers vrij

Slechts één training op de vierde stagedag van RAFC. De oefensessie werd daarom met een halfuur verlaat, van 10 uur naar 10u30. In totaal trainden 22 namen met de groep. Lathouwers bleef binnen voor een apart programma, net als Juklerod (verrekking) en Coopman (rug). Rodrigues (knie) werkte wel een deel van zijn revalidatieprogramma buiten af. Voor de Portugees geen vrije namiddag straks. Hem wacht nog een extra oefensessie buiten, in de hoop om donderdag aan te pikken bij de groep.

Terwijl de veldspelers enkele loopoefeningen afwerkten, legde keeperstrainer Runje er duchtig de pees op. Op het einde van de training volgden nog enkele balbezitvormen in drie ploegen. Haroun moest vijf minuten voor tijd naar de kant met last aan de achillespees. “Ik ben stilaan te oud”, lachte de aanvoerder. Onderzoek moet nu uitwijzen of hij morgen gewoon met de groep kan trainen.

Deze namiddag zijn de spelers vrij. Het hotel mogen ze niet verlaten, want de lockdown in de regio Gütersloh is met een week verlengd. Ze zullen het moeten doen met een spelletje poker of wat gamen op de PlayStation. Vanavond eten de spelers taart, want Bolingi viert zijn 26ste verjaardag.

 

 ©  dige

5u: COMMENTAAR. Messias

‘Wil er iemand mijn messias zijn?’, zou Bart Peeters zingen, maar vroegen veel spelers zich ook af door de aanslepende ­contractbesprekingen. Blijdschap ­alom toen de verlosser éíndelijk in Marienfeld ­verscheen. “Mbokani est arrivé, les vacances ­peuvent commencer”, liet Dieu onmiddellijk vallen. Van een binnenkomer op het oefenkamp gesproken. Een goed bedoelde grap, want Dieu weet maar al te goed welke sleutelrol hij bij Antwerp vertolkt.

Voor de buitenwereld lijkt het misschien niet zo, maar Dieu is de absolute leider. Verafgood door de voltallige spelerskern. Ook wanneer hij na training moet nablijven. Hij heeft lak aan loopwerk, maar de aanmoedigingen van Haroun en co ­sleuren hem erdoor. Strompelend begeeft hij zich van het eindpunt naar het volgende startpunt. En toch genoeg ­inspanning leveren om van ­pysichal coach Catteeuw een ­high five te krijgen.

Dieu brengt leven in de ­brouwerij. Een wedstrijdvorm duurde gisteren nog geen twee minuten, en zijn eerste bal hing al in de touwen. Toch kon ook híj niet verhinderen dat zijn ploeg - zonder oranje hesje - verloor. Twintig keer pompen als straf dan maar. Dieu monsterde zijn ploegmaats, en ging om de lieve vrede mee op de grond liggen. Na een handvol push-ups hield hij het voor bekeken. Net ­voldoende om ermee weg te ­komen. Dieu weet exact hoe ver hij te ver kan gaan. Daar kan de Kameroense thuisblijver nog een puntje aan zuigen.

 

 ©  dige

<h3>MAANDAG 29 JUNI</h3>

18u34: Rodrigues eerste keer op het veld, Runje etaleert oerkracht

De zomerstage van Antwerp FC vliegt voorbij. Drie dagen ver ondertussen, en vijf trainingen achter de rug. Maandagnamiddag zat het werk er na een dik uur al op. Coopman trainde niet mee. Hij moet het vanwege zijn geblokkeerde rug een tweetal dagen rustig aan doen.

Doelmannen Butez en Matijas werkten met de groep. Lathouwers zonderde zich met keeperstrainer Runje af op het andere terrein. Daar liet de Kroaat nog maar eens zijn oerkracht zien. Bij een van zijn snoeiharde vrijschoppen stelde hij de jonge goalie - in zijn sappig Engels - voor een dilemma: óf je stopt de bal óf je kan met de auto naar huis, waarna Runje het leer haarfijn in de winkelhaak krulde.

Ook Rodrigues liet zich opmerken. De Portugees betrad voor het eerst het oefenveld voor enkele revalidatieoefeningen. Morgen traint Antwerp enkel in de voormiddag. Nadien zijn de spelers vrij.

 

 ©  dige

12u02: Coopman (rug) verlaat de training, 20 push-ups voor Mbokani en co

K-ways aan voor de start van de derde stagedag. De ochtendsessie begon met een fikse regenbui, maar na het kracht- en stabilisatiegedeelte kwam de zon erdoor. Juklerod (verrekking) en Rodrigues (knie) bleven nog steeds binnen. Die laatste sluit in principe donderdag aan. Coopman moest dan weer de strijd vroegtijdig staken door een geblokkeerde rug.

In het tweede gedeelte van de training stond een matchvorm op het menu. Kleine wedstrijdjes zes tegen zes, met kaatsers op de achterlijn. De oranje hesjes trokken aan het langste eind, onder meer dankzij een penaltygoal van Birger Verstraete. Als straf moest de blauwe brigade het materiaal opruimen en twintig keer pompen. Na een handvol push-ups hield Mbokani het al voor bekeken. Ondertussen nam Leko het defensieve duo Batubinsika-Seck nog even apart voor wat feedback.

 

 ©  dige

 

 ©  dige

 

 ©  dige

5u: COMMENTAAR. Life is beautiful

Een week lang niets anders dan voetbal. Puur geluk in de wereld van Ivan Leko. Life is beautiful, riep de Kroaat gisteren na het middagmaal. Nochtans vond hij het na de komst van Mbokani te vroeg voor champagne en sigaren. Én terecht. Het echte werk begint nu pas. Op zomerstage. Waar elk detail telt. Ook de kleur van de ballen. Nog voor de eerste oefensessie keek Leko misprijzend naar de zwarte schijn op de Nike-ballen. Een Vanishbeurt later was de patron weer tevree.

Leko is alomtegenwoordig. Zijn vurigheid zit er na twee trainingsweken op de Bosuil al helemaal ingebakken. Er wordt op het kloosterdomein van Marienfeld gevloekt en getierd dat het een lieve lust is. In die mate dat het ingepeperde enthousiasme al eens de grens overschrijdt.

Aan het eind weerklinkt elke keer weer een applaus van tevredenheid. Want ernst en amusement gaan hand in hand. De twee beschikbare trainingsvelden zijn zeker geen overbodige luxe. Van bal- naar loopoefening en terug. Het arsenaal opgaven lijkt eindeloos bij Leko. Voor veel spelers is de coachwissel een verademing. Onder Bölöni lagen de postjes in grote mate vast. Dat is nu wel anders. Reikhalzend tellen we af naar de eerste oefengalop van overmorgen. “Ik kijk niet naar namen of leeftijden”, liet Leko nadrukkelijk verstaan. Ook de nieuwkomers zijn bij deze gewaarschuwd.

<h3>ZONDAG 28 JUNI</h3>

© dige

 

 ©  DiGe

 

 ©  DiGe

18u44: Boya en Mbokani malen extra kilometers

Zoals aangekondigd verschenen Boya en Mbokani deze namiddag op het oefenveld. De Gouden Stier was in zijn nopjes, want Leko stak enkele afwerkingsvormen in zijn training. Zo werd er op Duitse bodem ook voor het eerst op hoekschoppen gewerkt. Verder lag de focus opnieuw op balbezit. Aan grinta geen gebrek. Bij momenten vlogen de verwijten naar elkanders hoofd. Goed nieuws was er van Juklerod. De Noor liep enkele rondjes en lijkt klaar om opnieuw aan te sluiten. Na anderhalf uur zat de tweede sessie van de dag erop. Behalve dan voor Mboya en Mbokani die nog extra loopwerk voorgeschoteld kregen.

 

 ©  DiGe

11u44: Temperatuur neemt flinke duik, assistent Still traint mee

Dezelfde 22 namen van gisteren betraden zondagochtend het oefenveld in Harsewinkel-Marienfeld. Juklerod (verrekking) en Rodrigues (knie) bleven net als gisteren binnen. Na een korte maar krachtige speech van de coach vloog de ploeg er stevig in.

De weeromstandigheden waren dan ook ideaal. Een temperatuurdaling van een graad of tien, met af en toe wat regendruppels. Een welgekomen verfrissing, want de airco in het spelershotel gaf afgelopen nacht de geest.

 

 ©  Diederik Geypen

Terwijl de keepers zich afzonderden, onderwierp Leko zijn kern aan enkele oefeningen in duoformatie. Door een oneven aantal werd assistent-coach Edward Still ingeschakeld om met Sander Coopman een tandem te vormen.

De Great Old beschikt op het kloosterdomein van Marienfeld over twee terreinen en die benut Leko optimaal. Op het ene veld gaan oefeningen met bal door, op het andere die zonder. Tijdens de ochtendsessie switchte de groep een paar keer van kant, onder meer voor een intervalreeks over een zeventigtal meter.

Deze namiddag - om 17 uur - verschijnen ook Mbokani en Boya op het oefenveld. Het duo arriveerde op de middag samen met chauffeur/materiaalman Rabiu Afolabi.

 

 ©  Diederik Geypen

<h3>ZATERDAG 27 JUNI</h3>

19u04: Contrast met Bölöni

Na een feilloze busrit en dito lunch betraden de manschappen van Ivan Leko stipt om 17 uur het oefenveld. Van de 24 spelers die meereisden ontbraken er slechts twee. Ivo Rodrigues sukkelt met de knie en traint een vijftal dagen individueel. Simen Juklerod liep een lichte verrekking op. De Noor sluit begin volgende week opnieuw aan bij de groep.

Het contrast met voorganger Laszlo Bölöni werd meteen duidelijk. Geen typische loopsessies in grote ovalen die we van de Roemeen gewoon waren op zomerstage. Wel een hoofdrol voor de bal, een verademing voor velen. Na een korte opwarming onder physical coach Peter Catteeuw nam Ivan Leko de touwtjes in handen. Pasvormen, versnellingen met bal aan de voet, blokjes balbezit, ... Leko zat er in zijn gekende stijl kort op en stuurde bij waar nodig.

Na 1.40u weerklonk een enthousiast applaus en zat de eerste training op Duitse bodem erop. Net voor de hemelsluizen opengingen. Morgen traint de Great Old twee keer, zowel om 10 uur als om 17 uur. Op de namiddagsessie zullen Dieumerci Mbokani en Frank Boya een eerste keer hun opwachting maken. Het kersverse duo testte negatief op Covid 19 en zakt zondagochtend naar Duitsland af.

© Diederik Geypen

 

 © dige

5u: Antwerp vertrekt op stage met 24 spelers, zonder Lamkel Zé

Om 9u zijn in totaal 24 spelers op de bus gestapt voor een 3,5 uur durende rit naar Harsewinkel-Marienfeld. Leko neemt iedereen mee die de voorbije twee weken meetrainde, al zijn er in Hotel-Residence ­Klosterpforte wel nog enkele lege kamers beschikbaar voor even­tuele nieuwkomers. “Absoluut, die moeten we voorzien, hé”, lachte Leko gisteren op zijn wekelijkse trainersbabbel.

Ook Frank Boya, de jongste nieuwkomer, werd gisteravond getest op corona. De Kameroener legt vandaag zijn medische proeven af. In het ideale scenario sluit hij zondag samen met Mbokani aan op stage.

Nazaryna is niet van de partij, net als Lamkel Zé. De Kameroener zit nog altijd in de B-kern. Of hij later deze week aansluit? “Misschien, maar dat is niet mijn beslissing”, bleef Leko op de vlakte.

Wel aanwezig: de 18-jarie ­Dragan Lausberg. De linksvoetige verdediger komt over van ­Standard en mag na enkele ­trainingen met de A-kern nu ook op stage showen wat hij in zijn mars heeft. “Heel wat spelers hebben de club verlaten. Dit is hét moment voor een jong talent als Dragan om zijn kans te grijpen. Ik kijk niet naar namen of leeftijden, ik stel gewoon de beste spelers op.”

 

 ©  dige

Lokale lockdown

Antwerp zal in Harsewinkel- ­Marienfeld acht dagen achter ­gesloten deuren trainen, ’s ochtends om 10u en in de na­middag om 17u. Dinsdag­namiddag krijgen de spelers een halve dag vrij, maar gezien de ­lokale lockdown in het district Gütersloh is de vrijheid beperkt. “We zullen het van dag tot dag moeten bekijken”, beseft Leko. “Het nieuwe normaal is niet ­bepaald gemakkelijk. We houden van fysiek contact. Nu moeten we onze emoties constant onder ­controle houden.”

De Kroaat hoopt dat de lokale lockdown de twee oefenmatchen die op het menu staan niet in het gedrang brengen. “Geen duels kunnen afwerken is nog het moeilijkste van allemaal. Voorlopig trainen we een beetje in het niets. Pas in een wedstrijd zie je hoever je staat, en wat nog beter moet.”

Op zaterdag 4 juli keert de rood-witte delegatie terug naar ­Deurne-Noord, een dag vroeger dan aanvankelijk voorzien.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Diederik Geypen en David Van den Broeck in Marienfeld

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws