Aantal besmettingen met coronavirus stijgt weer, Marc Van Ranst waarschuwt: “Toch wel aanzienlijk”

Print

Volgens de nieuwe weekgemiddelden van Sciensano zijn bijna alle trends dalend: er zijn 17% minder sterfgevallen, 15% minder ziekenhuisopnames, 20% minder ziekenhuisbedden ingenomen. Ook op de intensieve zorgen zijn er 30% minder bedden ingenomen. Maar het aantal besmettingen stijgt licht.

LEES OOK: 492 artsen vragen: “Draag een mondmasker in de winkel, het is een cruciaal moment”

Het gemiddelde aantal besmettingen per dag is van 87 naar 92 gestegen in de voorbije zeven dagen. Een stijging van 6%. Voor het eerst in lange tijd gaat die weektendens weer omhoog.

En daar wringt het schoentje, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Het aantal nieuwe bevestigde gevallen de laatste veertien dagen blijft toch wel aanzienlijk. En het aandeel van de 20- tot 29-jarigen en 30- tot 39-jarigen in de nieuwe bevestigde gevallen is de laatste weken toch wel wat gestegen. Dit moet nauwkeurig opgevolgd worden”, waarschuwt hij.

Tussen 20 juni en 26 juni werden 105 door het labo bevestigde Covid-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 170 verlieten het ziekenhuis. Dertien opgenomen patiënten in deze periode waren afkomstig uit een woonzorgcentrum of een andere instelling voor langdurige zorg.