© BELGA

DISCUSSIE. Hoe realistisch is een regering met Vlaams Belang?

N-VA heeft bij de Vlaamse regeringsvorming vorig jaar geprobeerd om een coalitie te smeden met Open Vld, CD&V en – opmerkelijk – Vlaams Belang. Dat zegt Gwendolyn Rutten (Open Vld). Volgens de voormalige liberale voorzitster heeft dat voorstel “echt op tafel gelegen” en is het “echt ernstig politiek afgetoetst”. Maar hoe realistisch is een regering met een radicaal-rechtse partij eigenlijk?

LEES OOK: Open Vld-voorzitter reageert laconiek na uitspraak Gwendolyn Rutten over regering met Vlaams Belang

De ideologie van Vlaams Belang is omstreden. Zo controversieel dat de andere partijen eind jaren tachtig, bij de doorbraak van het toenmalige Vlaams Blok, afspraken om er niet mee samen te werken: het cordon sanitaire. Intussen wordt dat wel steeds vaker in vraag gesteld. De partij is onder leiding van Tom Van Grieken ook een beetje minder scherp gaan communiceren. Toch blijft een coalitie vormen met Vlaams Belang gevoelig liggen. Dat de uitspraak van Rutten zo veel stof doet opwaaien, toont dat nogmaals aan.

Sommige politici halen een moreel argument aan om niet samen te werken met extreemrechts. Ook Rutten: “Daarmee legitimeer je Vlaams Belang en geef je aan de achterban het signaal dat dat allemaal kan”, zei ze vrijdag, na de bewuste uitspraak over de Vlaamse regeringsvorming in ‘De Afspraak Op Vrijdag’.

Vlaams Belang wordt door velen gezien als een zweeppartij. Te extreem om zelf deel te nemen aan het beleid, maar omdat de andere partijen de hete adem in hun nek voelen, staan ze wel onder druk om zich aan te passen. Op die manier oefenen ze ook een vorm van macht uit, zonder in een regering te zitten. Een coalitie vormen is ook voor Vlaams Belang zelf moeilijk: kan een radicale partij wel compromissen sluiten die aanvaardbaar zijn voor haar achterban?

Wat denk jij? Is een regering met Vlaams Belang een realistische optie? Hoe zou die er dan kunnen uitzien? Kan Vlaams Belang volgens jou echt compromissen sluiten? Hebben de andere partijen iets te winnen bij zo’n samenwerking? En is het voor Vlaams Belang zelf wel een goed idee om in een regering te stappen?

Deze discussie is afgesloten.

Nu in het nieuws