Havenarbeider krijgt vier jaar cel voor invoer van 522 kilo cocaïne

Foto: BELGA

Havenarbeider krijgt vier jaar cel voor invoer van 522 kilo cocaïne

Print
Antwerpen / Ranst -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Sammy W. (33) uit Ranst veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar met uitstel, en 8.000 euro boete, omdat hij geholpen had bij de invoer van 522 kilo cocaïne. Hij was straddle-chauffeur in de Antwerpse haven en had de container met de partij cocaïne op een andere plek gezet.

De bewuste container, die afkomstig was uit Ecuador, werd op 14 december 2018 gelost in de haven van Antwerpen. De douane had hem op basis van Franse informatie gemarkeerd voor controle, maar hij stond niet waar hij moest staan. Op camerabeelden was te zien hoe de container door een straddle carrier naar een andere plek was gebracht, onttrokken aan het zicht.

Bij controle bleek al snel waarom: tussen de lading cacaobonen staken twaalf sporttassen met 468 pakketten cocaïne, goed voor een totaal van 522 kilo. De container werd wellicht naar daar verplaatst zodat de drugs er onopgemerkt konden uitgehaald worden.

Containerpositie

Er werd nazicht gedaan naar de bewegingen van de straddle carrier en chauffeur Sammy W. bleek een niet-geregistreerd manoeuvre te hebben gedaan. Hij verklaarde dat de opdracht via de radio was binnengekomen in plaats van via het systeem en dat de beweging daarom niet geregistreerd werd. Hij bleef erbij dat hij gewoon een opdracht had uitgevoerd. Volgens de verdediging moest de echte schuldige gezocht worden bij de havenarbeiders die toegang hadden tot de registratiesystemen.

De rechtbank ging daar deels in mee. Als straddle-chauffeur had Sammy W. geen toegang tot de systemen waarin de containerpositie wordt vastgelegd, dus er moest nog wel iemand anders bij betrokken zijn geweest. Maar dat Sammy W. niet op de hoogte was en te goeder trouw had gehandeld, vond de rechtbank niet geloofwaardig.

De beklaagde is intussen niet meer werkzaam in de haven. Na zijn arrestatie werd hij meteen ontslagen. Hij moet de containerterminal een schadevergoeding van 500 euro betalen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio