Ook Crammerock, dat traditioneel begin september plaatsvindt, kan door de coronacrisis dit jaar niet doorgaan.

Ook Crammerock, dat traditioneel begin september plaatsvindt, kan door de coronacrisis dit jaar niet doorgaan. © Crammerock

Na maandenlange onzekerheid: ook Crammerock gaat dit jaar niet door

Het was maandenlang het enige festival in Vlaanderen dat uitzicht had op een editie in 2020. Maar nu gooit ook Crammerock de handdoek in de ring. Er zijn “te veel onzekerheden” om de tweedaagse veilig te laten doorgaan op 4 en 5 september. De organisatie prikt meteen een nieuwe datum: 3 en 4 september 2021.

Dennis Van Goethem

Hoop doet leven. Dat was voorbije maanden het credo bij de organisatie van Crammerock. Omdat de Nationale Veiligheidsraad het verbod op massa-evenementen in ons land liet gelden tot (minstens) 31 augustus, leek het festival buiten schot te blijven. Crammerock vindt traditioneel plaats in het eerste weekend van september. Door de positieve evolutie in de coronacijfers groeide de kans dat de tweedaagse daadwerkelijk kon doorgaan zoals gepland, op 4 en 5 september. Maar nu trekken de organisatoren toch de stekker eruit.

LEES OOK. Nog steeds geen zekerheid over Crammerock (+)

“We kregen de afgelopen weken steeds meer de vraag of Crammerock dit jaar zou doorgaan”, zegt woordvoerder Ruben Van der Linden. “Vandaag moeten we festivalminnend Vlaanderen teleurstellen: ook Crammerock gaat dit jaar niet door. Er zijn te veel onzekerheden om een evenement met 35.000 bezoekers op een kwalitatieve en veilige manier te organiseren. Nog langer wachten is niet mogelijk, dus dit lijkt ons de beste beslissing.” Extra zuur: dit jaar zou het festival haar dertigste editie vieren.

Waterkans

De organisatie wist dat er niet meer dan een waterkansje was op een goede afloop. “We waren ons er altijd van bewust dat een festival organiseren in de huidige omstandigheden bijna onmogelijk zou worden. Maar zolang er hoop was, namen we de tijd om tot een goede, weloverwogen beslissing te komen.”

Artiesten waren nog niet aangekondigd voor Crammerock 2020. De acts die al geboekt waren, worden mogelijk verplaatst naar de editie van volgend jaar. Die vindt plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 september 2021. “Dan willen we er toch nog een onvergetelijke verjaardagseditie van maken”, aldus Van der Linden.

Het finale nekschot van de muziekzomer is de annulering niet. Onder meer Rock Werchter en Dranouter kondigden al kleinschalige alternatieven aan, zoals de zomerbar in het festivalpark van Werchter.

© pvl