© Photo News

Eindelijk: ruim een jaar na de klucht rond het matchfixingschandaal heeft de voetbalbond een nieuw reglement

De Koninklijke Belgische Voetboelbond (KBVB) heeft donderdag op zijn jaarlijkse algemene vergadering het langverwachte, nieuwe bondsreglement goedgekeurd. De vernieuwde regels, waaraan ruim anderhalf jaar werd gewerkt, treden vanaf 1 juli in werking.

Een stuurgroep onder leiding van professor Frank Hendrickx (KU Leuven) werkte sinds november 2018, nog voor de tuchtprocedure omtrent de matchfixing van KV Mechelen/Waasland-Beveren van start was gegaan, aan een nieuwe versie van het bondsreglement. Tijdens de procedure van het matchfixingschandaal werd pijnlijk duidelijk dat het 454 pagina’s tellende reglementenboek dringend aan vernieuwing toe was. Het moest logischer opgebouwd worden en in klare, ondubbelzinnige taal geschreven worden.

Elk hoofdstuk werd daarbij onder de loep genomen, dus ook het disciplinaire luik en de licentieregels, om tot een reglement van 11 hoofdstukken te komen. Onder meer het clearinghouse om uitspattingen met makelaars aan banden te leggen, is er in opgenomen. “De vernieuwing van het bondsreglement mag je een huzarenstukje noemen”, klopt CEO Peter Bossaert zich op de borst. “Het staat al jaren op de agenda. Pegie Leys heeft het samen met hoogleraar Frank Hendrickx en zijn team van de KU Leuven vereenvoudigd en gemoderniseerd, met respect voor alle stakeholders.”

Het nieuwe reglement geldt alleen voor alle takken van het veldvoetbal. De regels voor de futsal- en minivoetbalcompetitie zullen zo snel mogelijk op het nieuwe reglement worden afgestemd en aan de Hoge Raad worden voorgelegd.

Meer voetbalnieuws