© EVDW

Bufferbekken zorgt voor extra water voor gemeentediensten en landbouwers

Tegen het einde van de zomervakantie ligt voor het gemeentehuis van Stabroek een bufferbekken met een inhoud van meer dan duizend kubieke water. Zowel de groendienst van de gemeente als de landbouwers mogen er water komen tanken.

“Water is belangrijk en wordt in de toekomst nog belangrijker”, zegt burgemeester Rik Frans (N-VA). “Daarom moeten we er zorgzaam en doordacht mee omgaan. Op dit moment is de aannemer nog volop bezig met het afdekken van het waterbekken. Dat bufferbekken is twintig bij dertig meter groot en heeft een diepte van meer dan twee meter. Hierin vangen we regenwater op. Dat gaat deels infiltreren in de bodem en het teveel kan afvloeien naar de riolering. Maar dat willen we voorkomen.”

“Zeker in droge periodes, die steeds vaker kennen, kan dat hemelwater goed van pas komen. Onze eigen groendienst kan er gebruik van maken om de gemeentelijke bloemperken water te geven. Ook de landbouwers zijn welkom om het water uit het bufferbekken te gebruiken voor hun velden. Zij zorgen wel oor hun eigen pompsysteem en de gemeente voorziet een plek waar de tractoren en hun tankwagens veilig en gemakkelijk water kunnen oppompen”, zegt Frans. “Wanneer het bekken afgerond is, kan je dat ook niet meer zien. De aannemer is nu druk doende om het bekken af te dekken. Er komt grond boven en dan wordt opnieuw gazon gezaaid.”Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio