© BELGA

Hommeles in de Pro League: CEO François en voorzitter Croonen zetten kwaad bloed met voorstel dertigste speeldag nog te spelen

CEO Pierre François en voorzitter Peter Croonen hebben zich donderdag aan de raad van bestuur van de Pro League moeten verantwoorden, omdat ze bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) opperden om alsnog de dertigste speeldag van de Jupiler Pro League af te werken. Dat voorstel was niet op voorhand besproken door de raad van bestuur.

Waasland-Beveren was op 15 mei het kind van de rekening. Toen beslisten de profclubs de competitie stil te leggen, sportieve gevolgen aan de eindstand na 29 speeldagen te koppelen en geen formatwijziging door te voeren. Terwijl Club Brugge de titel vierde, zakten de Waaslanders naar 1B. Maar de club wedde op twee paarden om de stemming van 15 mei nietig te verklaren. Er werd een procedure opgestart bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) en de Mededingingsautoriteit (BMA).

Op 17 juni kwam het Mededingingscollege na een gunstig advies van het auditoraat samen om de Wase klacht te behandelen. Helemaal aan het einde van die zitting zou Pierre François het idee gelanceerd hebben om de dertigste speeldag van de Jupiler Pro League alsnog af te werken. De CEO van de Pro League, gesteund door voorzitter Croonen, deed dat voorstel zonder het eerst te bespreken op de raad van bestuur. Ze traden daarmee buiten hun rol en dat zette kwaad bloed bij voetbalbestuurders. Er zouden donderdag harde woorden gevallen zijn, maar de posities van François en Croonen zijn niet in gevaar. Hun mandaat loopt nog tot medio 2021.

Meer voetbalnieuws