Een telraam is een vrij eenvoudig toestel dat op de eerste verdieping achter het raam moet worden gehangen.

Een telraam is een vrij eenvoudig toestel dat op de eerste verdieping achter het raam moet worden gehangen. © kma

Zandhoven gaat als eerste gemeente in Vlaanderen telramen inzetten voor mobiliteitsbeleid

Zandhoven gaat als eerste gemeente in Vlaanderen actief telramen inzetten om zijn mobiliteitsbeleid open te stellen voor oplossingen van haar inwoners. Onder de noemer Zandhoven Schakelt zet de gemeente samen met de inwoners haar schouders onder het project.

kma

Het volledige traject van het nieuwe mobiliteitsplan zal gespreid worden over een periode van twee jaar. Er wordt een mobiliteitsonderzoek gevoerd, telramen worden verdeeld onder de inwoners, er worden raambabbels georganiseerd om uiteindelijk te eindigen bij enkele testopstellingen die de mobiliteit en de leefbaarheid moeten verbeteren.

Telramen zijn elektronische toestelletjes die bevestigd worden voor het raam. Ze registreren het passerend verkeer, van fietsers tot voertuigen. Zo kan er objectief en toch vrij eenvoudig gemeten worden waar het druk is op welke momenten. Ze registreren ook de snelheden en bieden zo een bron aan mobiliteitsinformatie.

Zandhoven is op zoek naar tachtig inwoners die zich voor de telramen kandidaat willen stellen. Inschrijven kan via de website van de gemeente. Eind augustus – begin september worden er workshops georganiseerd in samenwerking met Mobiel 21 om de geselecteerde kandidaten te begeleiden en extra informatie te geven. De raambabbels zijn bedoeld om in dialoog te gaan met de inwoners.

MEER OVER Mobiliteit stad & rand