© CVR

Eerste vrouwelijke straatnaam in Duffel eert oud-burgemeester Clem Van Winkel

De nieuwe zijstraat van de Groenstraat gaat Clem Van Winkelstraat heten. Het is de eerste straat in Duffel die naar een vrouw vernoemd wordt. Van Winkel was van 1990 tot 2000 burgemeester in Duffel.

Clem Herinckx werd in 1927 in het Vlaams-Brabantse Buizingen geboren. Na haar huwelijk met Bert Van Winkel nam ze zijn achternaam aan. Ze sloot zich aan bij de toenmalige CVP en werd de eerste vrouwelijke schepen van de gemeente Duffel. Ze wierp zich op als een voorvechter voor de rechten van de vrouw. In 1990 werd Van Winkel-Herinckx de eerste vrouwelijke burgemeester.

Als burgemeester was ze onder meer verantwoordelijk voor de oprichting van de welzijnsraad, de cultuurdienst en de renovatie van het gemeentehuis. Haar grote droom, een cultureel centrum, kon ze wegens geldgebrek niet realiseren. In 2000 verliet ze de politiek. In 2015 overleed de ereburgemeester op 87-jarige leeftijd.

De gemeenteraad stelt op maandag 29 juni de straatnaam definitief vast. De gemeente startte de procedure voor de straatnaamgeving op in 2018. Het gemeentebestuur was eerst van plan om voor Eegveld te kiezen. Deze naam werd voor het eerst in 1642 gebruikt voor een stuk land in de omgeving van de nieuwe zijstraat.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio