© Getty Images/iStockphoto

Garnalen raken niet gepeld door coronamaatregelen in Marokko

Omdat de Marokkaanse pelstations onderbemand zijn, kampen de Belgische super- markten met een tekort aan garnalen. De situatie zal vermoedelijk nog minstens enkele weken aanhouden.

kuma

“Onze garnalen uit de Noordzee worden altijd in Marokko gepeld. Slechts een klein deel van het aanbod wordt mechanisch in België behandeld”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. Dat stelt de supermarktketen voor problemen. Een groot deel van de Marokkaanse bevolking mag zich nog niet verplaatsen om te gaan werken. Bovendien heeft de overheid door het coronavirus de meeste pelfabrieken gesloten. Het resultaat is dat de Belgische supermarkten kampen met een tekort aan gepelde garnalen.

“We merken dat onze eigen capaciteit voor het mechanisch pellen tekortschiet. Hierdoor hebben we bijna geen gepelde garnalen meer in de winkels”, zegt Dekelver.

Sectorbreed

Supermarktketen Aldi kampt met hetzelfde probleem, zegt woordvoerder Dieter Snoeck. “Het is niet zo dat we totaal geen leveringen meer ontvangen, maar het aanbod is ontoereikend om aan de vraag te voldoen”, zegt hij. “Want de vraag naar garnalen is aan het stijgen, wellicht door het mooie weer en doordat mensen wegens de coronamaatregelen vaker thuis koken. Het tekort is sectorbreed, en we verwachten dat het nog minstens enkele weken zal aanhouden.”

Ook Colruyt krijgt de helft minder gepelde garnalen aangeleverd, zegt woordvoerster Silja Decock. “Ongepelde garnalen hebben we genoeg. Alleen raken ze niet gepeld. De pelstations in Marokko draaien op erg beperkte capaciteit. Slechts 10 tot 20% van het normale aantal medewerkers is er aan het werk. Daardoor is de aanvoer van gepelde garnalen ook voor ons beperkt. Wat de komende weken brengen, met het garnalenhoogseizoen voor de deur, is nog koffiedik kijken.”

Vastgoed

Jobs in de regio