De Zoerselse raadsleden na 5 uur en 34 minuten. Ze oogden nog scherp. © rr

Klimaatplan Zoersel raakt nu toch goedgekeurd

De gemeenteraad van Zoersel duurde dinsdag alweer tot kwart na twee ’s nachts. Belangrijkste agendapunt was het klimaatplan, dat meerderheid tegen oppositie werd goedgekeurd.

kma

De zitting duurde tot kwart na twee en had nog veel langer kunnen duren mocht voorzitter Marcel De Vos (N-VA) er niet ineens de stekker uit hebben getrokken. Alles is integraal te herbekijken op YouTube.

Het klimaatplan werd voor de tweede keer voorgelegd en raakte goedgekeurd, weliswaar meerderheid tegen oppositie. Zoersel gaat de komende vijf jaar zo’n 10 miljoen euro investeren. Een groot deel gaat naar de omschakeling naar ledverlichting en het versneld uitbreiden van het rioleringsnet.

Zoersel wil zelf 60% minder CO2-uitstoten tegen 2030. Er komen zonnepanelen op alle gemeentelijke gebouwen. CD&V onthield zich, al vindt ze het plan wel al beter dan het eerste dat vorig jaar werd gepresenteerd en weggestemd, omdat schepen Cindy Van Paesschen (N-VA) toen ook vond dat het nog beter kon. Toen stond er onder meer in dat het eten van vlees en zuivel zou ontraden worden, wat CD&V slecht vond voor de lokale boeren. Ook de invoer van een gemeentelijke klimaattaks werd nu geschrapt. H-Eerlijk Zoersel stemde tegen en noemt het klimaatplan “een papieren tijger, omdat van de meer dan 100 acties 80% geen concrete timing heeft”, klinkt het. Ook Vlaams Belang vond het te vaag en stemde tegen.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio