Mogi Bayat © BELGA

Gerechtelijke politie bij eersteklassers Charleroi en Genk om transfers Mogi Bayat te onderzoeken

De gerechtelijke politie van Limburg heeft woensdag een huiszoeking gehouden bij Sporting Charleroi, de club van bondsvoorzitter Mehdi Bayat, en Racing Genk in het kader van Operatie propere handen.

bla

Volgens de club vroeg de politie enkele dossiers op van transfers die Mogi Bayat, de broer van Charleroidirecteur Mehdi Bayat, regelde. “We hebben meegewerkt en de speurders de transferdocumenten die ze zochten bezorgd”, klinkt het. Om welke transfers het gaat, is momenteel nog niet bekend.

Wenke Roggen, woordvoerder van het federaal parket: “Het gaat om een huiszoeking in verband met het voetbaldossier. Meer bepaald het luik over verdachte financiële verrichtingen in verband met transfers van spelers. Dat is alles wat ik daarover kwijt kan.” Ook KRC Genk heeft woensdagmiddag het bezoek gekregen van het federale parket dat een huiszoeking heeft uitgevoerd, zo bevestigde het federale parket aan Belga.

Onderzoek bijna afgerond?

Eerder dit jaar vielen speurders reeds binnen bij Standard en in de woonst van voorzitter Bruno Venanzi. Die huiszoekingen gebeurden in het gerechtelijk onderzoek naar spelersmakelaar Christophe Henrotay. In Operatie Propere handen, klonk het eerder dit jaar bij het federaal parket dat het onderzoek bijna afgerond was en dat er een eindvordering verwacht mocht worden.

In zo’n eindvordering zal de openbare aanklager beslissen welke personen vervolgd worden en welke partijen desgevallend buiten vervolging worden gesteld. Uiteindelijk zal een raadkamer de beslissing nemen. De huiszoeking bij de Karolo’s wijst er echter op dat er mogelijk toch nog nieuwe feiten aan het licht gekomen zijn, die verder onderzoek vereisen.

Het dossier over fraude in het Belgische voetbal barstte in oktober 2018 los. Het ging om matchfixing en om financiële fraude met spelersmakelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat, de broer van de bondsvoorzitter die 48 dagen in de cel zat. Voor het eerst in ons land trad Veljkovic op als spijtoptant en sloot hij in ruil voor verklaringen een deal met het parket. Zijn straf is vastgelegd op een celstraf van vijf jaar met uitstel, een boete van 80.000 euro met uitstel en de verbeurdverklaring van allerlei gelden en goederen die hij op illegale wijze heeft verkregen.

In het onderzoek rond Veljkovic zijn de voorbije maanden en jaren een resem bekende voetbalzwaargewichten verhoord door speurders van de federale gerechtelijke politie van Limburg. Dat waren onder meer Georges Leekens, Herman Van Holsbeeck, Peter Maes, Ivan Leko, scheidsrechters, clubbestuurders en voetballers.

MEER OVER Sporting Charleroi

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL