Cloud helpt Meesseman na een zoveelste topmatch in de WNBA. © AFP

Emma Meesseman moet WNBA-titel verdedigen zonder twee van haar beste ploegmaats: “Vechten op de voorlinie”

Emma Meesseman moet het komend seizoen zonder Natasha Cloud (28) en LaToya Sanders (33) doen bij de Washington Mystics. De WNBA wil het reguliere seizoen, dat normaal op 15 mei zou aanvatten, in de IMG Academy Florida/Brandenton en zonder publiek beginnen op 24 juli. De twaalf ploegen zouden één speelronde (22 speeldagen) voor de play-offs (oktober) betwisten.

Vincent Van Genechten

De Mystics pakten vorig seizoen hun eerste titel en onze Belgian Cat kroonde zich tot beste speelster van de finale. Ook Cloud en Sanders speelden een belangrijke rol (ze vormden twee van de vijf basisspeelsters), maar besloten deze week om het komende seizoen over te slaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 28-jarige Cloud wil zich toeleggen op haar strijd tegen sociale ongelijkheid. “Ik heb een verantwoordelijkheid naar mezelf, mijn gemeenschap en mijn toekomstige kinderen toe om te vechten voor iets dat groter is dan mezelf en het basketbal”, aldus de Amerikaanse op haar sociale media. “Ik ga dan ook op de voorlinie blijven vechten voor sociale hervormingen. Want tot black lives matter, all lives can’t matter.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 28-jarige Sanders liet zich ook al uit over de strijd voor gelijkheid in de Verenigde Staten, maar laat in een reactie weten te kiezen voor haar gezondheid en familie.

“Dit was geen gemakkelijke beslissing voor mij”, aldus de Amerikaanse. “Maar na lang beraad en vele gesprekken geloof ik dat dit het beste is voor mijn gezondheid en familie. Ik wens mijn ploegmaats en de hele Mystics-familie het allerbeste toe dit seizoen. Ik zal naar hen kijken en voor hen supporteren.”

Ook onder anderen Renee Montgomery van Atlanta Dream en Jonquel Jones van Connecticut Sun beslisten eerder al om het WNBA-seizoen over te slaan om zich te focussen op de Black Lives Matter-beweging.

© AFP

Ook NBA-spelers slaan seizoen over

Trevor Ariza (Portland Trail Blazers) en Davis Bertans (Washington Wizards) zullen er eind juli niet bij zijn wanneer het NBA-seizoen hervat in Orlando (Florida).

Volgens ESPN past Ariza om persoonlijke redenen. Hij is verwikkeld in een juridische strijd om het hoederecht van zijn 12-jarige zoon en heeft een juridisch akkoord om hem een maand bij zich te houden. Die periode valt precies wanneer het NBA-seizoen herneemt achter gesloten deuren in Disney World.

De Litouwer Bertans blijft na overleg met zijn club “uit voorzorg” weg uit Orlando. De staat Florida is hard getroffen door het nieuwe coronavirus.

De NBA liet al herhaaldelijk weten zich niet te verzetten tegen spelers die weigeren de competitie verder te zetten uit vrees voor het virus. Tegen uiterlijk woensdag moeten alle basketspelers laten weten of ze nog in actie willen komen dit seizoen. Op 1 juli moeten de clubs de definitieve lijsten doorgeven aan de NBA.

Meer sportnieuws