Reis in de tijd naar het Antwerpen van 1920: gerestaureerde film toont unieke beelden van 100 jaar geleden

De bruisende ‘Vischmarkt’ en een nerveuze drukte rond de kaaien, de blinkend nieuwe wijken met burgerhuizen aan de rand van de stad, de Zoo waar je nog op een olifant kon rijden. En bijna nergens auto’s, wel paarden en stootkarren. Zo zag Antwerpen er rond 1920 uit en dat wordt in een gerestaureerde video plots tastbaar. Met nieuwe technieken geeft Antwerpenaar Perry Dolmans de oude beelden levendigheid, kleur en diepte.

ph

De opnames stonden al een tijd online. Maar het is door de ‘digitale makeover’ van Perry Dolmans dat ze plots weer het bekijken waard worden. Dolmans, ook specialist in het handmatig inkleuren van oude foto’s, gebruikte de nieuwste technologie. De zwartwit-tinten werden verbeterd, en de scènes worden (deels) ingekleurd, hij past het tempo van de beelden aan zodat het helemaal lijkt alsof de film gisteren is opgenomen. En haalt alle flikkeringen eruit, die zo typisch zijn voor antiek filmmateriaal. Dolmans deed al gelijkaardige projecten voor bijvoorbeeld Rotterdam en heeft nog heel wat op te smukken films op de plank liggen.

1. De Zoo: ritje op een olifant

De Zoo was tussen 1910 en 1920 de plek waar rijke mensen kwamen flaneren. De dieren waren er ter vermaak en als curiosum. Het was heel gewoon dat een olifant tussen de mensen sjokte en zes kindjes in een keer op zijn rug meenam, begeleid door een verzorger. Nu ondenkbaar.

2. Burgerhuizen aan de rand van de stad

De stad breidt uit, en waar moeten al die mensen wonen? In buurten als Zurenborg waren de grote ‘burgerhuizen’ toen nog gloednieuw. De tram was er al, maar de brede Cogels Osylei wordt verder alleen verstoord door een stootkar en dollende kinderen op weg naar school. Andere huizen en straten in de video zijn wellicht de Unitas tuinwijk in Deurne (al dateert die van na 1920) en ook op de ‘volkse’ huisvesting wordt ingezoomd, met de eerste woonblokken aan de Sint-Bernardsesteenweg.

3. Vischmarkt

De bloeiende vismarkt, aan de Riemstraat-Scheldestraat, wordt gedetailleerd in beeld gebracht. Visverkopers stalden hun lekkers uit op houten toonbanken onder luifels, transporteerden ze in manden en hielden ze koel met ijs. Delen van het gebouw zijn nog terug te vinden aan de Riemstraat.

4. Nu de Ring, toen de Brialmontomwalling

In grote lijnen liep de huidige Ring rond de stad gelijk met de toenmalige Brialmontomwalling. Een militaire versterking uit de negentiende eeuw waarvan nog heel wat sporen te zien zijn, bijvoorbeeld aan de Turnhoutsepoort en in Berchem, waar de ‘leeuwenkoppen’ staan. De wal met gracht was toen letterlijk de bescherming rond de stad en werd te voet overgestoken om naar den boerenbuiten van Deurne of Berchem te gaan.

www.geschiedenis-in-kleur.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners