© REUTERS

Manifestanten proberen beeld voor Witte Huis neer te halen

Manifestanten hebben maandag geprobeerd voor het Witte Huis in Washington een standbeeld neer te halen van de voormalige president Andrew Jackson, die de slavernij steunde. De betogers werden teruggedrongen door de ordehandhavers.

De manifestanten waren erin geslaagd de veiligheidsperimeter rond het Witte Huis binnen te dringen. Die is versterkt sinds de golf aan protesten tegen racisme en politiegeweld. Nadien brachten ze touwen aan rond het beeld van de zevende, omstreden Amerikaanse president en probeerden ze het – tevergeefs – neer te halen. Op een kant van het beeld werd het woord “killer” aangebracht in zwarte letters.

© REUTERS

Volgens manifestanten werden ze aangevallen door de politie, die pepperspray zou hebben gebruikt.

Duizenden doden

Andrew Jackson zat van 1829 tot 1837 in het Witte Huis. Hij is omstreden wegens zijn steun aan slavernij en omdat hij in groten getale indianenstammen liet deporteren, waarbij duizenden doden vielen.

President Donald Trump is een fan van Andrew Jackson, die hij in het verleden eerde als de eerste “populistische” president. Vijf dagen na zijn aanstelling plaatste Trump een portret van zijn verre voorganger in het Oval Office. Ook legde hij een krans neer op het graf van Jackson op zijn plantage in Tennessee, naar aanleiding van de 250ste verjaardag van zijn geboorte.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© REUTERS

© EPA-EFE

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

Nu in het nieuws