© AP

Premier League-wedstrijd verstoord door vliegtuigje met banner ‘White Lives Matter’: “Daders krijgen levenslange schorsing”

De Premier League-wedstrijd tussen Manchester City en Burnley van maandagavond werd verstoord door een vliegtuigje dat even boven het Etihad Stadium cirkelde met het spandoek ‘White Lives Matter Burnley’. Het voorval deed zich voor in de openingsminuten van de wedstrijd, even nadat alle spelers op één knie waren gaan zitten om steun te betuigen aan de antiracistische beweging ‘Black Lives Matter’. De club kondigde al aan dat de daders een levenslange schorsing te wachten staat. “De mensen die dit gedaan hebben, moeten zichzelf eens heropvoeden”, reageerde Burnley-kapitein Ben Mee boos.

Wim Conings

De actie zou georganiseerd zijn door enkele fans van Burnley. Na de wedstrijd reageerde kapitein Ben Mee aangeslagen op het voorval. “We hadden vooraf al geruchten gehoord dat zoiets zou gebeuren. Het gaat om een kleine groep die dit georganiseerd heeft, en ik schaam me dat dit met mijn club geassocieerd wordt. Dit gaat voorbij aan alles wat we proberen te doen (voor Black Lives Matter, nvdr). Ze hebben duidelijk ons punt gemist. Ik denk dat de mensen die dit gedaan hebben, eens naar de eenentwintigste eeuw moeten komen en zichzelf moeten heropvoeden”, klonk het bij Sky Sports.

De club plaatste nog tijdens de wedstrijd een officieel communiqué op zijn website. “Burnley Football Club veroordeelt de acties van zij die verantwoordelijk zijn voor het vliegtuig en de beledigende banner ten zeerste. Wij willen duidelijk stellen dat degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, niet welkom zijn bij ons. Dit is niet waar wij voor staan en we zullen volop met de autoriteiten samenwerken om de daders te identificeren en levenslang te schorsen. (….) Wij verontschuldigen ons bij de Premier League, bij Manchester City en aan iedereen die bijdraagt aan Black Lives Matter.”

Meer sportnieuws