Bart De Wever: “De Vlaming racistisch? Ik geloof daar geen snars van”

N-VA-voorzitter Bart De Wever gelooft niet dat de Vlaming racistisch is. Wel hebben we volgens de Antwerpse burgemeester een groot probleem met identiteit en diversiteit. Dat zegt De Wever in het duidingsprogramma ‘Terzake’.

lla

Uit een bevraging van de Antwerpse politie blijkt dat 80% van de Antwerpse jongeren een positief beeld heeft over de lokale politie. Een resultaat waar de Antwerpse burgemeester zeer tevreden mee is. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het minder zou zijn, maar dit is een heel mooie uitkomst.”

LEES OOK: Bevraging 2019: 80% Antwerpse jongeren heeft positief beeld van politie

Maar uit diezelfde bevraging blijkt dat jongeren met een migratieachtergrond aangaven dat ze dubbel zo vaak onderworpen worden aan een identiteitscontrole. “Ik wil benadrukken dat het belangrijk is dat controles correct en vriendelijk verlopen”, aldus De Wever. “We werken daaraan, maar de term ‘structureel racisme’ wil ik niet in de mond nemen. Want structureel racisme wil zeggen dat het is ingebakken in de structuur en dat is het niet.”

Praktijktesten

Het debat rond praktijktesten is een typisch voorbeeld van een vergiftigd debat. Dat heeft de Antwerpse burgemeester en voorzitter van N-VA Bart De Wever maandag gezegd in Terzake. “Men heeft nu het draagvlak voor die testen weggeslagen, terwijl ik denk dat een goede monitoring, een goed meten, een goed weten, ons zal helpen om echt in te zetten op een beleid dat niet van vandaag op morgen problemen zal oplossen maar wel op langere termijn de harmonie dichterbij zal brengen”, zei De Wever.

Volgens De Wever is het woord “praktijktest” semantisch vervuild, omdat de Vlamingen meteen denken dat men hen wilt betrappen of wilt ‘shamen’. “Waar ik geen enkel probleem mee heb is dat je gaat meten om te zien waar de problemen zitten. Dat gaan we ook in Antwerpen doen en daar sta ik 100% achter: een academische monitoring per sector om te bekijken of er discriminatie is op leeftijd, seksuele geaardheid of herkomst? En zo ja, waar doet die zich voor? En dan moeten we gaan opzoeken waarom dit zich voordoet en waarom wij elkaar niet vertrouwen”, aldus De Wever. “Is dat racisme? In een heel klein deel van de gevallen wel. En als dat manifest, kwaadaardig racisme is, heb ik ook geen moeite met bestraffingen. Maar ik geloof er geen snars van dat de Vlaming racistisch is, ik geloof wel dat er in de samenleving een groot probleem is rond identiteit en diversiteit, maar dat ga je echt niet oplossen met een karwats.”

Volgens De Wever is er nood aan een “cluster van gedeelde waarden, in mijn ogen verlichtingswaarden waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten, leren herkennen, erkennen als burger”. Anders zal er nooit vertrouwen zijn om met elkaar te trouwen, vriendschappen te kweken, om goede relaties te hebben tussen werkgever en werknemer, enzovoort.

Naar aanleiding van de voorstelling van een rapport over het beeld dat jongeren hebben van de Antwerpse politie maandag, verwijst hij naar naar een stijgende diversiteit in het politiekorps, projecten rond jongerenwerking en een betere klachtenbehandeling. “Als je dat jaren volhoudt, ga je naar meer harmonie in de samenleving. Dat is het enige dat ons kan helpen. Maar ik zie nu dat we met de polarisering en de identity politics die men vanuit de VS overneemt, dat de apartheid waarin we nu al leven zich zou kunnen bestendigen, en dan staan we er heel slecht voor”, zegt hij.

Over de regeringsvorming wilde De Wever niet veel kwijt. “Ik zwijg momenteel, laat die drie mensen (de voorzitters van MR, CD&V en Open Vld, red.) hun werk doen”, zegt hij. Volgens hem zijn er nog oplossingen mogelijk, maar ook nieuwe verkiezingen sluit hij niet uit. “Ik ga niet uit angst voor de kiezer in een regeringsformule stappen waar ik niet in geloof.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER