©  Victoriano Moreno

Met deze tips overleef je de (lange) hittegolf

De eerste hittegolf van het jaar komt eraan, met mogelijk vijf dagen boven de 30 graden. Dat wordt dus zweten. Maar hoe kan je jezelf en jouw omgeving het beste wapenen tegen zo’n hittegolf?

Thuiswerk

Wegens de geldende coronamaatregelen werken heel wat Vlamingen thuis waar de temperatuur al snel kan oplopen. Hr-dienstenbedrijf Acerta vraagt werknemers en werkgevers om hun werkrooster aan te passen en te schuiven doorheen de dag en geeft ook enkele tips om het hoofd koel te houden tijdens het werken.

Mondmasker

Net nu we een beetje gewend geraken aan die vervelende lap stof voor onze mond en neus, sturen ze een hittegolf op ons af. Dat wordt puffen. Een mondmasker tijdens een hittegolf, hoe maken we dat draaglijk?

 ©  Sebastian Steveniers

Lichaam

De zon en haar warmte maken ons gelukkig, maar niet altijd. Tropische temperaturen maken immers ook dat we ons futloos voelen, trager reageren én sneller geïrriteerd raken. “De hitte heeft een enorme invloed op de werking van de hersenen”, zeggen experts. En dat heeft dan weer gevolgen voor ons lichaam.

Wat te eten?

Ook de zin om een evenwichtige maaltijd klaar te maken tijdens een hittegolf kan soms ver zoek zijn. Toch is het belangrijk om ook tijdens een hittegolf gezond en evenwichtig te eten. Frieten en pikant eten zijn uit den boze. Diëtiste Lotte Lemoine legt uit wat je beter wel en beter niet eet tijdens een hittegolf.

 ©  Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Huis koel houden

Heel de dag buiten zitten in de zon is niet gezond bij extreme hitte. Om verkoeling te zoeken gaan mensen binnen zitten. Airconditioning is één optie om je huis koel te houden, maar er zijn ook andere manieren om het binnen aangenaam fris te houden. Een zonnewering bijvoorbeeld of iets wat veel mensen geregeld vergeten, ramen gesloten houden. Ontdek hier andere tips voor een aangename temperatuur in huis.

Dieren

Huisdieren als honden en katten kunnen zich in huis verkoelen, maar ook de andere dieren in de tuin kunnen last hebben van de hitte. Met deze tips kan je het de komende dagen draaglijker maken voor vogels, eekhoorns en andere kleine vriendjes.

 ©  Getty Images/iStockphoto

MEER OVER Hittegolf

Nu in het nieuws