Grote waterlopen worden niet meer geruimd in 2020 om droogte tegen te gaan

De waterlopen in Zandhoven zullen dit jaar niet meer geruimd worden in de strijd tegen de droogte. Foto: Provincie Antwerpen

Grote waterlopen worden niet meer geruimd in 2020 om droogte tegen te gaan

Print
Zandhoven -

Gemeenteraadslid Jordi De Vlam (Groen) polste tijdens de gemeenteraad of Zandhoven al een droogteplan heeft. Blijkt dat er in samenspraak met de provincie al maatregelen getroffen zijn.

Zo zal de provincie als waterlopenbeheerder dit jaar geen kruid meer uit de grote beken zoals de Tappelbeek en de Willeboerebeek ruimen. “Op die manier stroomt het water er minder snel doorheen en krijgt het meer tijd om in de grond te dringen. De waterstanden blijven ook hoger als er meer gewassen zoals groene lissen in de waterlopen groeien”, legt burgemeester Luc Van Hove (CD&V) uit.

Hij verwees wel nog naar de overstromingen op landbouwakkers enkele jaren geleden als gevolg van slecht onderhoud van de beken. “Hopelijk gebeurt dit niet opnieuw bij een wolkbreuk of lange regenperiode, want die schade aan landbouwgewassen heeft toen toch wat gekost.” De gemeente bekijkt samen met de provincie ook of opgepompt grondwater van bouwprojecten niet kan gerecupereerd worden voor de boeren. “We hebben ook de piste onderzocht om dit water aan de pompiers te geven als bluswater, maar blijkbaar kan water dat lang in die brandweerciternes staat voor corrosie zorgen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio