De Herentalsebaan kreeg nieuwe riolering. Zoersel gaat een inhaalbeweging maken op het vlag van riolering. © Ben Van Ocken

Zoersel investeert komende vijf jaar tien miljoen in leefbaarheid en klimaat

Op de Zoerselse gemeenteraad ligt het klimaatplan ter goedkeuring. De gemeente wil tegen 2030 40% minder CO2 uitstoten dan in 2012 en trekt tien miljoen euro uit om in klimaat en leefbaarheid te investeren.

Zowel inwoners, scholen, lokale adviesraden als alle politieke fracties werden betrokken bij het uitwerken van het klimaatplan, dat van de provincie al een gunstige evaluatie kreeg.

“Het grootste deel van het budget van tien miljoen euro gaat naar de ombouw van onze verlichting naar ledtechnologie en het versneld uitbreiden van ons rioleringsnet”, zegt burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). Zoersel heeft een historische achterstand goed te maken op het vlak van rioleringsgraad. “Van die tien miljoen investeren wij 2,5 miljoen euro specifiek in gerichte acties om onze emissies te beperken en onze gemeente klaar te maken voor de klimaatevoluties.”

© Ben Van Ocken

Het is de bedoeling de totale uitstoot samen met alle Zoerselaars te verminderen met 40 procent. “Maar we willen als gemeente 60% halen”, zegt schepen van klimaat Marc De Cordt (Groen). “Voor onze mobiliteit zetten we volop in op promotie van alternatieven zoals fietsen, gebruik van het openbaar vervoer, maar ook carpooling en sharing.”

De gemeente rekent er verder op dat ook de nieuwbouwnormen en initiatieven om energiebewust te renoveren voor een grote reductie van CO2 gaan zorgen. Zoersel gaat alle eigen gebouwen energiezuinig maken en uitrusten met zonnepanelen. Er wordt ook verder uitgekeken naar het faciliteren van andere vormen van alternatieve energie. Zo gaat Storm twee windturbines bouwen naast de E34.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio